poniedziałek, 22 października 2012

Makaron ze szparagami





 Prawdziwie królewski makaron z główkami szparagów. Delikatny w smaku, jak dla mnie może nawet zbyt łagodny, gdyż lubię pikantne potrawy. Mój A. jak to zwykle bywa u maniaków makaronu, zajadał się nim po uszy choć oczywiście padło pytanie " A gdzie mięso?". Cóż, mięsa nie ma i nie będzie kiedy mam napady ' niejedzenia mięsa'. :) I właśnie taki napad miałam
w czerwcu, gdy przyrządzałam to danie.

 -----------------------------------------------------------------------------------------


Składniki na 2 porcje:


2 porcje makaronu penne z pszenicy durum
1 szklanka tartej cukinii (ze skórką)
5 zielonych szparagów
1/2 młodej małej cebulki
2 łyżki masła
1 duże jajko
2 - 3 łyżki mascarpone
sól, świeżo zmielony czarny pieprz i gałka muszkatołowa
świeża bazylia

    Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu( al dente), odcedzamy. Umytą cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach,  1 szklankę odkładamy na później.Opłukanym
i osuszonym szparagom, odłamujemy twarde końce (złamią się w odpowiednim miejscu), kroimy na kawałki. Cebulkę kroimy w dość dużą kostkę.

    Roztapiamy masło na patelni, dodajemy szparagi, sypiemy sól i podsmażamy na małym ogniu kilka minut aby trochę zmiękły( Ale nadal mają być chrupiące!). Dodajemy startą cukinię
i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

    Jajko wbić do miski, dodać mascarpone i rozbełtać widelcem, doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zestawiamy patelnię z warzywami
z ognia i wlewamy naszą masę serowo- jajeczną, mieszamy aż sos oblepi nam warzywa, jednak należy to robić rozważnie- masa nie może się ściąć, ma pozostać kremowa. Dodajemy makaron, delikatni mieszamy, posypujemy bazylią, podajemy na stół. 


 Przepis pochodzi z : Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz