Prawdziwie królewski makaron z główkami szparagów. Delikatny w smaku, jak dla mnie może nawet zbyt łagodny, gdyż lubię pikantne potrawy. Mój A. jak to zwykle bywa u maniaków makaronu, zajadał się nim po uszy choć oczywiście padło pytanie " A gdzie mięso?". Cóż, mięsa nie ma i nie będzie kiedy mam napady ' niejedzenia mięsa'. :) I właśnie taki napad miałam
w czerwcu, gdy przyrządzałam to danie.
w czerwcu, gdy przyrządzałam to danie.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na 2 porcje:
• 2 porcje
makaronu penne z pszenicy durum
• 1
szklanka tartej cukinii (ze skórką)
• 5
zielonych szparagów
• 1/2
młodej małej cebulki
• 2 łyżki
masła
• 1 duże
jajko
• 2 - 3
łyżki mascarpone
• sól, świeżo
zmielony czarny pieprz i gałka muszkatołowa
• świeża
bazylia
Makaron gotujemy
zgodnie z instrukcją na opakowaniu( al dente), odcedzamy. Umytą cukinie ścieramy
na tarce o grubych oczkach, 1 szklankę
odkładamy na później.Opłukanym
i osuszonym szparagom, odłamujemy twarde końce (złamią się w odpowiednim miejscu), kroimy na kawałki. Cebulkę kroimy w dość dużą kostkę.
i osuszonym szparagom, odłamujemy twarde końce (złamią się w odpowiednim miejscu), kroimy na kawałki. Cebulkę kroimy w dość dużą kostkę.
Roztapiamy masło na
patelni, dodajemy szparagi, sypiemy sól i podsmażamy na małym ogniu kilka minut
aby trochę zmiękły( Ale nadal mają być chrupiące!). Dodajemy startą cukinię
i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Jajko wbić do
miski, dodać mascarpone i rozbełtać widelcem, doprawiamy solą, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zestawiamy patelnię z warzywami
z ognia i wlewamy naszą masę serowo- jajeczną, mieszamy aż sos oblepi nam warzywa, jednak należy to robić rozważnie- masa nie może się ściąć, ma pozostać kremowa. Dodajemy makaron, delikatni mieszamy, posypujemy bazylią, podajemy na stół.
z ognia i wlewamy naszą masę serowo- jajeczną, mieszamy aż sos oblepi nam warzywa, jednak należy to robić rozważnie- masa nie może się ściąć, ma pozostać kremowa. Dodajemy makaron, delikatni mieszamy, posypujemy bazylią, podajemy na stół.
Przepis pochodzi z : Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz