środa, 24 października 2012

Szaleńczo kokosowe drożdżówki


 Ja i mój A. jesteśmy fanami kokosa, więc bułeczki szczególnie przypadły nam do gustu. Są pulchniutkie, słodkie i baaaardzo mocnooo kokooosoowe :) Jeśli i wy lubicie ten smak, musicie je wypróbować!

----------------------------------------------------------------------------

Ciasto (ok. 15 - 16 dużych drożdżówek):
  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 60 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
  • wiórki kokosowe do posypania

Nadzienie kokosowe:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  Mleko zmiksować z żółtkami i mąką ziemniaczaną, chwilę pogotować, do zgęstnienia, cały czas mieszając- uwaga, masa lubi się przypalać! Dodać wiórki i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia- dobrze jest przykryć masę folią aluminiową,tak by jej dotykała, zapobiegnie to tworzeniu się kożucha.
 
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki 
i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie
i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić na 1,5 h do podwojenia objętości .
  Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 15- 16 równych części, formować kulki, jak na bułeczki, (ok. 80 g każda). Każdą część rozwałkować. Posmarować nadzieniem (około 1 łyżki), zwinąć jak naleśnika. Ostrym nożem przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą.Końcówki zlepić razem i zacisnąć na środku, formując bułeczkę. Ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem 
i wyłożonej papierem do pieczenia, w sporej odległości od siebie lub blisko siebie- będzie je trzeba odrywać jedna od drugiej, ale zapobiegnie to wyciekaniu nadzienia. Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 20 - 30 minut.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty.

Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz