poniedziałek, 22 października 2012

Tęczowy tort



Tort upiekłam na 10-te urodziny mojej siostry, w maju tego roku. Mnie osobiście ten tort nie przypadł do gustu- zdecydowanie wolę masy maślane i puszyste blaty biszkoptowe( wystarczą mi 3 ;) )Słodki i kremowy- ja nie przepadam za śmietanką kremówką i jeśli jeszcze kiedykolwiek będę go piec, zapewne przełożę go dżemem, bo bardzo mi go w nim brakowało. Może mój tort daleko odbiegał kształtem od oryginalnego tortu blogerki Kaitlin, jednak jubilatka była zachwycona, a to najważniejsze. Goście nie mogli się napatrzeć na kolory na talerzu, więc jeśli chcecie zaskoczyć czymś waszych bliskich polecam ten tort.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Składniki na ciasto (6 blatów):
  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka
Krem z bitej śmietany i mascarpone
  • 900 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone 
i wymieszać.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przesiewamy: Mąkę, proszek do pieczenia, sól..
Masło miksujemy na gładką masę i stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Wbijamy białka, jedno po drugim i miksujemy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii i znów mieszamy.

Do masy maślanej dodajemy mleko i składniki suche na zmianę aż całość się połączy.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: granatowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Mieszamy każdy barwnik z ciastem bardzo dokładnie.

 Przekładamy każde ciasto do osobnej foremki (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych,) 
o średnicy 21 cm  i pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC(do tzw. suchego patyczka)


Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Przepis pochodzi z tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz