środa, 14 listopada 2012

Chłodnik litewski




 Na upalne dni nie ma nic lepszego niż chłodnik!:) Osobiście nie przepadam, ale mojej rodzinie i znajomym bardzo smakował :) Może i wy wypróbujecie go w lato i podzielicie się wrażeniami :)

-----------------------------------------------------------------------------------
Składniki:

  •  2 pęczki botwinki
  •  3- 4 rosołki
  • 1,5 l. kefiru
  •  0,5 l maślanki
  •  Kilka łyżek śmietany
  •  4 ząbki czosnku
  •  Sok z 1,5- 2 cytryn
  •  Pęczek koperku
  •  Pęczek szczypiorku
  •  Pęczek rzodkiewek
  • 5 małych świeżych ogórków
  • Sól, pieprz
  •  Gałka muszkatołowa
  •  Ocet balsamiczny 3- 5 łyżek
  •  Masło
  • Liść laurowy- 3
  •  Ziele angielskie- 5
  •  2 łyżeczki cukru


Botwinkę pokroić na3 części- liście, łodygi, buraczki. Buraczki zetrzeć na tarce i przesmażyć na maśle, pod koniec dodając wyciśnięty czosnek. W dużym garnku umieścić  posiekane liście 
i łodygi, zalać 3 szklankami wody. Dodać buraczki z patelni i dusić wszystko. Wraz z liściem laurowym, zielem angielskim , gałką muszkatołową, octem, cukrem, solą i pieprzem+ kostki rosołowe. Dusić 15-20 minut i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie obrać ogórki i zetrzeć razem z rzodkiewkami na tarce. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Gdy zawartość garnka ostygnie, wlać kefiry, maślankę i śmietanę, dodać starte ogórki, rzodkiewki, koperek
 i szczypiorek. Doprawić  do smaku cytryną. Umieścić w lodówce.

2 komentarze:

  1. Przepis podobny jak u mnie w domu, ale zawsze wywar najpierw robiony z wieprzowiną - i potem jej pokrojone kawałki lądują w talerzach."Na bogato" ;)

    OdpowiedzUsuń