niedziela, 18 listopada 2012

Ciasto owocowo- serowe




Jak napisała Dorotus (od której zaczerpnęłam przepis) " Bajka nie ciasto" i zgodzę się z tym w 100%. Ja zmieniłam tylko owoce- użyłam mrożonej mieszanki różnych owoców, a nie jagód. Jeśli robię je w tortownicy o średnicy 26cm zwiększam proporcję składników o połowę- wówczas ciasto jest troszeczkę bardziej wyrośnięte.  Musicie je wypróbować, jest niesamowite w smaku i zawsze się udaje !
----------------------------------------------------------------------
 
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)
  • pół kostki (125 g) zimnego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
Składniki na masę serową:
  • 170 g kremowego serka, np. Philadelphia (użyłam serka do sernika)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duże jajko
Składniki na masę owocową:
  • 1,5 szklanki owoców z mrożonki Hortex 'mieszanka owocowa'
  • 1/4 szklanki soku jabłkowego (lub innego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
Ponadto:
  • pół szklanki płatków migdałowych
Owoce wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu 
do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do owoców, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać 3/4 szklanki szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym 
i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować). 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.

 
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Delikatnie na serze rozłożyć masę owocową.

Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.

Piec w temperaturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. 



2 komentarze: