Jak napisała Dorotus (od której zaczerpnęłam przepis) " Bajka nie ciasto" i zgodzę się z tym w 100%. Ja zmieniłam tylko owoce- użyłam mrożonej mieszanki różnych owoców, a nie jagód. Jeśli robię je w tortownicy o średnicy 26cm zwiększam proporcję składników o połowę- wówczas ciasto jest troszeczkę bardziej wyrośnięte. Musicie je wypróbować, jest niesamowite w smaku i zawsze się udaje !
----------------------------------------------------------------------
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)
- pół kostki (125 g) zimnego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
Składniki na masę serową:
- 170 g kremowego serka, np. Philadelphia (użyłam serka do sernika)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duże jajko
Składniki na masę owocową:
- 1,5 szklanki owoców z mrożonki Hortex 'mieszanka owocowa'
- 1/4 szklanki soku jabłkowego (lub innego)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
Ponadto:
- pół szklanki płatków migdałowych
Owoce wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym
ogniu, mieszając od czasu
do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do owoców, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do owoców, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.
Mąkę
wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe
grudki (jak kruszonka). Odsypać 3/4 szklanki szklanki (potrzebne będzie do
posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do
pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z
ekstraktem waniliowym
i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać
(zmiksować).
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.
Ser
ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić
po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Delikatnie na
serze rozłożyć masę owocową.
Do
odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i
posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego
brzegach.
Piec w temperaturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona.
Wygląda bajecznie.. Mam mrożone maliny od mamy to chyba zadziałam :)
OdpowiedzUsuńI jak udało się?
OdpowiedzUsuń