czwartek, 28 marca 2013

Babka Wielkanocna- najlepsza!


 



 Najlepsza babka jaką do tej pory zrobiłam! Kojarzy mi się z pobytem u mojej babci, prawdziwa Wielkanocna Babka :) Podpisuję się pod nią rękami i nogami! Smak wanilii z rodzynkami
i kandyzowaną skórką... Bezcenny! Śmiało mogę ją wam polecić :)
------------------------------------------------------------------------------

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej!):
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki kremowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 75 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki zmielonych obranych migdałów
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Polewa z białej czekolady:
  • 200 g białej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy

 Drożdże skruszyć i wymieszać w misce z 1 łyżeczką cukru pudru, dodać mleko i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia na 15-20 minut.

 Przesiać mąkę. Śmietankę zagotować i wlać do miski z mąką, wymieszać, przestudzić.
Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i ubite żółtka. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodać rostopione i ostudzone masło, wyrabiać chwilę do wchłonięcia tłuszczu. Wlać ekstrakt z wanilii, sól,rodzynki, zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i skórkę z pomarańczy, wymieszać łopatką. Odstawić przykryte ściereczką
w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.

 Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią i chwile wyrabiać ręką. Przełożyć do przygotowanej formy- powinno sięgać do jej połowy. Po raz kolejny przykryć ściereczkąi odstawić na 40 minut
do wyrośnięcia.

 Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem

 Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Wyjąć i studzić w formie, później przełożyć na paterę.

 Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, połowę czekolady i sok, podgrzewać na małym ogniu
do roztopienia i połączenia składników. Uwaga- polewę cały czas mieszać!!! Zdjąć z palnika, dodać otartą skórkę i drugą połowę czekolady- znów mieszać aż się rozpuści. Odstawić
do przestygnięcia- polewa musi trochę zgęstnieć. 

 Ostudzoną babkę polać gęstą czegoladą.

 Smacznego! :)
Przepis pochodzi z tegj strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz