wtorek, 12 marca 2013

Sernik z rosą





Sernik podpatrzony bardzo dawno temu, gdy robiła go mama znajomego. Bardzo lekki dzięki masie serowo- budyniowej. Cieszy oczy dzięki 'rosie'- nie martwcie się jeśli nie pojawi się
od razu- wychodzi dopiero po ostygnięciu ciasta :)

------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g masła/ margaryny 
  • 2- 3 żółtka 
Składniki na masę:
  • 1 kg sera twarożku ( z wiaderka)
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szkl. zimnego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 całe jajka 
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny/ kilka kropel aromatu cytrynowego
Składniki na bezę:

  • 6  białek
  • 1 szklanki cukru pudru  



 Składniki na ciasto zagnieść (może być lepiące). Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką
i oblepić ciastem aż po brzegi. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka z żółtkami
i zmiksować na jednolitą masę. Dodać budyń w proszku, olej i sok z cytryny; po zmiksowaniu dodać zimne mleko, wymieszać i wlać
na spód ciasta ( masa jest bardzo lejąca). Piec około 1 godziny w temperaturze 165 stopni
z termoobiegiem.

Białka ubić, pod koniec ubijania dodać porcjami cukier puder. 

15 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto, wyłożyć na nie masę z białek i pieć jeszcze
ok 15 minut.



Gdy ciasto ostygnie pojawią się kropelki rosy :)
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Piekłam i jest przepyszny!
    Taki jaki powinien być właśnie sernik czyli mokry i słodki ;) Polecam!
    ps. (Dodałam tylko 2,5 szkl mleka a nie 3 jak jest w przepisie)

    OdpowiedzUsuń