Sernik podpatrzony bardzo dawno temu, gdy robiła go mama znajomego. Bardzo lekki dzięki masie serowo- budyniowej. Cieszy oczy dzięki 'rosie'- nie martwcie się jeśli nie pojawi się
od razu- wychodzi dopiero po ostygnięciu ciasta :)
------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 100 g masła/ margaryny
- 2- 3 żółtka
- 1 kg sera twarożku ( z wiaderka)
- 2 paczki cukru wanilinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szkl. zimnego mleka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szkl. oleju
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 3 łyżki soku z cytryny/ kilka kropel aromatu cytrynowego
- 6 białek
- 1 szklanki cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść (może być lepiące). Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką
i oblepić ciastem aż po brzegi. Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jajka z żółtkami
i zmiksować na jednolitą masę. Dodać budyń w proszku, olej i sok z cytryny; po zmiksowaniu dodać zimne mleko, wymieszać i wlać
na spód ciasta ( masa jest bardzo lejąca). Piec około 1 godziny w temperaturze 165 stopni
z termoobiegiem.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać porcjami cukier puder.
15 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto, wyłożyć na nie masę z białek i pieć jeszcze
ok 15 minut.
Piekłam i jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńTaki jaki powinien być właśnie sernik czyli mokry i słodki ;) Polecam!
ps. (Dodałam tylko 2,5 szkl mleka a nie 3 jak jest w przepisie)