Po raz pierwszy odważyłam się na zapiekane gołąbki... I nie żałuję! O wiele mniej z nimi pracy, bo wytarczy je wyjąć po upływie określonego czasu z piekarnika, bez stania nad garnkiem
i mieszania ich by nie przywarły :) Do tego są naprawde pyszne!
-------------------------------------------------------------------------------
Składniki (12 gołąbków)
- duża kapusta włoska
- 1 kilogram mielonego mięsa
- 2 szklanki ryżu ugotowanego na twardo (ok.20 dag ryżu suchego przed gotowaniem)
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 jajka
- garść posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 6-7 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 szklanki bulionu
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Z kapusty oberwać zewnętrzne liście i wyciąć głąba. W dużym garnku zagotować wodę z solą
i wrzucać do niej liście( gotować przez ok 2 minuty). Można również użyć bardzo dużego garnka tak by zamoczyć we wrzątku całą główkę kapusty i delikatnie za pomocą widelców oddzielać wierzchnie liście, każdy gotować przez 2 minuty, wyjąć i ostudzić.
Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę, zeszlić ją na oliwie z oliwej. W misce umieścic mięso, ugotowany ryż, jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki i przyprawy, dodać zeszkloną cebulę i rękoma wymieszać. Doprawić do smaku w razie potrzeby.
Na wystygnięty liść nakładać porcję nadzienia, brzegi liścia zawinąć do środka i zwinąć gołąbka.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć poszarpanymi i podartymi liśćmi z kapusty (dno i brzeg), na liściach ułożyć gołąbki
Składniki na sos wymieszać i wylać na gołąbki. Na wierzchu naczynia znów ułożyć liście kapusty
i przykryć pokrywą.
Gołąbki piec około godziny.
Gołąbki można również gotować w garnku na średnim ogniu, jednak trzeba je pilnować by się
nie przypaliły.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz