czwartek, 25 kwietnia 2013

Anzac Biscuits







Dziś przypada Anzac Day – święto państwowe obchodzone w Australii i Nowej Zelandii
25 kwietnia upamiętniające wszystkich, którzy stracili życie w czasie operacji wojskowych
tych krajów, oryginalnie zostało ustanowione jako dzień upamiętniający żołnierzy którzy zginęli
w czasie bitwy o Galiipoli, która rozpoczęła się 25 kwietnia 1915.Anzac Biscuits miały przetrwały bez problemu długą podróż z Australii do żołnierzy ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps ) walczących z Turkami w Europie podczas I wojny światowej. Ciasteczka są bardzo syte, dlatego jedno, popite wodą w zupełności wystarczyło mi jako drugie śniadanie :)
Możemy przechowywać je w zamknięciu bardzo długi czas. Polecam!
--------------------------------------------------------------------------

Składniki: ( ok. 20 ciasteczek)
  • 85 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 30 g płatków owsianych górskich,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 g cukru pudru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżki wrzątku
 
Masło wraz z miodem rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Do wrzątku dodać sodę, wymieszać do rozpuszczenia i wlać do garnuszka z masłem do połączenia. W misce zmieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier puder. Rozpuszczone z miodem masło przelać do suchych składników, połączyć. 
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy lepić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczać dłońmi, układać na papierze. Piec ok. 10 min w 170 stopni. Ciasteczka wyjąć
z piekarnika i odstawić do ostygnięcia aż stwardnieją. Przechowywać zamknięte w puszce
lub słoiku.
 
Smacznego :)

 Przepis pochodzi z tej strony.

1 komentarz: