Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy. [James Joyce]
sobota, 15 czerwca 2013
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami
Torcik bezowy przygotowany specjalnie dla Prawo Do Gotowania Z Pasją, który to blog organizował swój urodzinowy konkurs :) Udało mi się zdobyć nagrodę dodatkową- bon do Empiku za 50 zł :) Tort spałaszowaliśmy w mgnieniu oka, choć oczywiście ze względu na swoją słodkość dotrwałam tylko do połowy porcji :) Polecam!
Składniki na 4 blaty bezowe: • 6 dużych białek • 300 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sos rabarbarowo - truskawkowy: • 500 g rabarbaru • 300 g truskawek • 4 łyżki cukru • 5 łyżek wody
Dodatkowo: • 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej • 2 łyżki cukru pudru • kilka truskawek - do dekoracji
Lemon curd: • 1 duże jajko • 1 żółtko • 80 g drobnego cukru do wypieków • 40 g masła • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
Bezy: W misce ubić na sztywno białka, pod koniec dodawać cukier (
małymi partiami) cały czas ubijając. Na końcu dodać skrobię i sok z
cytryny. Na dwóch blachach umieścić papier do pieczenia i wyłożyć masę bezową na wzór kół o średnicy ok. 20 cm (Uwaga- lekko urosną).
Piekarnik nagrzać do 120 C ( termoobieg) i wsadzić obie blachy. Bezy
piec przez 1,5 h i uchylić piekarnik- najlepiej zrobić to na noc.
Lemon
curd: W garnuszku umieścić jajko, żółtko i cukier, roztrzepać.
Podgrzewać na małej mocy palnika stale mieszając. Dodać masło, skórkę i
sok z cytryny. Mieszać aż krem się zagotuje i zgęstnieje. Jeśli są
grudki przecedzić przez sitko (do przecedzonego kremu dodać skórkę,
która osiadła na sitku). Całość wystudzić.
Sos rabarbarowo-
truskawkowy: Rabarbar i truskawki umyć, pokroić mniejsze kawałki.
Zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Sos
będzie gotowy, gdy rabarbar już rozmięknie. Sos odsączyć, i zostawić do
polania blatów, a osobno wystudzić owocki.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i chwilę ubijać dalej.
Na spód patery wyłożyć jeden bezowy krążek, na niego ubitą śmietankę
wraz z truskawkami i rabarbarem ( można troszkę polać syropem, który
został z gotowania), następny krążek, lemon curd, trzeci bezowy krążek, a
na wierzch śmietankę, z gotowanymi i świeżymi owocami ( znów możemy
polać je syropem ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz