Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami
  Torcik bezowy przygotowany specjalnie dla Prawo Do Gotowania Z Pasją, który to blog organizował swój urodzinowy konkurs :) Udało mi się zdobyć nagrodę dodatkową- bon do Empiku za 50 zł :) Tort spałaszowaliśmy w mgnieniu oka, choć oczywiście ze względu na swoją słodkość dotrwałam tylko do połowy porcji :) Polecam!
-------------------------------------------------------------------------
Składniki na 4 blaty bezowe:
 • 6 dużych białek
 • 300 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
 • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
 Sos rabarbarowo - truskawkowy:
 • 500 g rabarbaru 
 • 300 g truskawek 
 • 4 łyżki cukru
 • 5 łyżek wody
 Dodatkowo:
 • 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
 • 2 łyżki cukru pudru
 • kilka truskawek - do dekoracji
 
 Lemon curd: 
 • 1 duże jajko
 • 1 żółtko
 • 80 g drobnego cukru do wypieków
 • 40 g masła
 • skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
 
 Bezy: W misce ubić na sztywno białka, pod koniec dodawać cukier ( 
małymi partiami) cały czas ubijając. Na końcu dodać skrobię i sok z 
cytryny.
 Na dwóch blachach umieścić papier do pieczenia i wyłożyć masę bezową na wzór kół o średnicy ok. 20 cm (Uwaga- lekko urosną).
 Piekarnik nagrzać do 120 C ( termoobieg) i wsadzić obie blachy. Bezy 
piec przez 1,5 h i uchylić piekarnik- najlepiej zrobić to na noc.
Lemon
 curd: W garnuszku umieścić jajko, żółtko i cukier, roztrzepać. 
Podgrzewać na małej mocy palnika stale mieszając. Dodać masło, skórkę i 
sok z cytryny. Mieszać aż krem się zagotuje 
i zgęstnieje. Jeśli są 
grudki przecedzić przez sitko (do przecedzonego kremu dodać skórkę, 
która osiadła na sitku). Całość wystudzić.
 
 Sos rabarbarowo- 
truskawkowy: Rabarbar i truskawki umyć, pokroić mniejsze kawałki.  
Zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Sos
 będzie gotowy, gdy rabarbar już rozmięknie. Sos odsączyć, i zostawić do
 polania blatów, a osobno wystudzić owocki.
 
 Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i chwilę ubijać dalej.
 
 Na spód patery wyłożyć jeden bezowy krążek, na niego ubitą śmietankę 
wraz z truskawkami 
i rabarbarem ( można troszkę polać syropem, który 
został z gotowania), następny krążek, lemon curd, trzeci bezowy krążek, a
 na wierzch śmietankę, z gotowanymi i świeżymi owocami ( znów możemy 
polać je syropem ).
Smacznego :)
  
 
 
 
 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz