środa, 23 października 2013

Poduszeczki z jabłkami






Delikatny jabłecznik z dużymi kawałkami jabłka- czyli to co lubię. Bardzo prosty w wykonaniu
a wygląda bardzo ciekawie :) Można go łatwo porcjować i podawać jako 'puszyste poduszeczki'.
Nie ma jajek za to jest serek homogenizowany :)  Polecam!
------------------------------------------------------------------------------


Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki 
  • 250g masła 
  • 200g waniliowego serka homogenizowanego 
  • 2/3 szklanki cukru pudru ( dałam pół szklanki) 
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 7- 8 dużych jabłek        
  • cynamon 
  • cukier puder do posypania



Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.


Piekarnik nagrzać do 1800C

W misce wymieszać mąkę z proszkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać pokrojone
w kostki masło, rozetrzeć palcami razem z mąką. Następnie dodać serek homogenizowany
i szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części ( jedną trochę większą).



Większą część rozwałkować i na wałku przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, posypać obficie cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć w kilku miejscach widelcem. 

Piec około 55-60 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


 

 Przepis pochodzi z tej strony.

3 komentarze:

  1. Widziałam już na kilkunastu blogach. Musi być pyszny :). Chyba sama się skuszę na jego zrobienie. Tym bardziej, że szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń