sobota, 9 listopada 2013

Biała pizza







Bardzo dobre i naprawdę puszyste ciasto wypatrzone na Kwestii Smaku  :) Dziś trochę inaczej,
bo pizza jest z sosem ziołowym. Połączenie szpinaku, gruszki i camemberta- mniam! Jesień w pełni :) Nie podaję proporcji dodatków jakich użyłam, bo każdy ma swoje upodobania i sami wiecie najlepiej co wam smakuje :) Polecam!
--------------------------------------------------------------------


2 pizze na puszystym cieście o średnicy ok. 25 cm:
  • ¾ szklanki niegazowanej wody mineralnej (ciepłej!)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½  łyżeczki soli
  • Semolina do podsypania


Do połowy ilości ciepłej wody pokruszyć drożdże, cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać
i odstawić pod lnianą ściereczkę na 5 minut. 

Do dużej miski przesiać makę i sól. Powoli wlewać drożdżowy zaczyn i mieszać drewnianą łyżką. Dodać drugą połowę ciepłej wody i oliwę z oliwek. Zagniatać ciasto ok 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, skropić oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania
na 40 minut.

W tym czasie przygotować dodatki do pizzy.

Sos:

  • Szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1,5 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Świeże zioła- u mnie tymianek, bazylia, oregano
  • Sól, pieprz,  gałka muszkatołowa

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić według własnego uznania. Odstawić do lodówki na 30 minut.

Dodatki:

  • Karmelizowana gruszka
  • Podsmażony na maśle szpinak z czosnkiem
  • Pieczarki ( pocięte w plasterki)
  • Mozzarella (porwana na kawałki)
  • Camembert (pocięty w plastry)
  • Cebula ( pokrojona w piórka)
  • Suszone oregano

Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę powyrabiać, podzielić na dwie części , na podsypanej semoliną stolnicy uformować krążki z rantami i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.

Piekarnik nagrzać do 250 C.

Na pizze nałożyć sos, porwać mozzarellę, szpinak, karmelizowane gruszki, cebulę, ser camembert a na wierzch plastry pieczarek. Całość oprószyć suszonym oregano.

Piec przez ok 15 minut.

Smacznego!






3 komentarze: