Uwielbiam gdy w placuszku z jabłkami czuć... jabłko! Które można po prostu ugryźć :) Wypróbowałam już wiele ich wersji, jednak ta szczególnie przypadła mi do gustu, ze względu na dużą ilość owocu przypadającą na jeden placuszek. Polecam !
-------------------------------------------------------------------------------------
Na placuszki:
- 3-4 obrane jabłka
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 4 łyżki stopionego masła
- 300 ml mleka
Jabłka bierać ze skórki i pokroić w plastry. Usunąć środek.
Mąkę przesiać do dużego naczynia,
dodać proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Całość wymieszać,zrobić wgłębienie i wbić jajko. Delikatni mieszać dodając przy tym stopione masło
i mleko.Masa powinna być gładka, bez grudek.
Plasterki jabłek maczać w cieście i kłaść na lekko natłuszczoną patelnię teflonową . Smażyć na
jeden i drugiej stronie po kilka minut. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz