Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej śmietanki- pycha! Tartaletki przygotowane na urodziny mojej Anetki :) Oczywiście sezon na rabarbar skończył się baaaardzooo dawno temu, ale nadrabiam zaległości
w tworzeniu bloga, stąd w październiku post z użyciem rabarbaru:)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na 4 porcje:
Mus:
- 1 kg łodyg rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 3 łyżki konfitury truskawkowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 ml śmietanki 36%
- 150 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 120g cukru
- 30g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- Cukier puder do posypania
Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy, kroimy go na
dość duże kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z
cytryny aż stanie się miękki, ale nie będzie się rozpadał. Cedzimy przez sitko.
Sok zlewamy do garnuszka.
Sok z rabarbaru gotujemy tak długo aż odparuje do
połowy objętości. Dodajemy likier, konfiturę
i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy
ponownie, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.
Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanych masłem
tartaletkach.
Śmietankę zagotowujemy z mlekiem i ziarenkami z laski
wanilii, zdejmujemy z ognia. Żółtka wraz
z całymi jajkami ucieramy a następnie
mieszamy z mąką. Bardzo powoli wlewamy waniliową śmietankę, cały czas
mieszając.
Powstałą
masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 15 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz