poniedziałek, 22 października 2012

Tartaletki z rabarbarem




Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiej śmietanki- pycha! Tartaletki przygotowane na urodziny mojej Anetki :) Oczywiście sezon na rabarbar skończył się baaaardzooo dawno temu, ale nadrabiam zaległości 
w tworzeniu bloga, stąd w październiku post z użyciem rabarbaru:)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na 4 porcje:

Mus:
  • 1 kg łodyg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Sos truskawkowy:
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ciasto:
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 150 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 120g cukru
  • 30g mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • Cukier puder do posypania

Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy, kroimy go na dość duże kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny aż stanie się miękki, ale nie będzie się rozpadał. Cedzimy przez sitko. Sok zlewamy do garnuszka.

Sok z rabarbaru gotujemy tak długo aż odparuje do połowy objętości. Dodajemy likier, konfiturę 
i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy ponownie, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.

Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanych masłem tartaletkach.


Śmietankę zagotowujemy z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii, zdejmujemy z ognia. Żółtka wraz 
z całymi jajkami ucieramy a następnie mieszamy z mąką. Bardzo powoli wlewamy waniliową śmietankę, cały czas mieszając.
  
Powstałą masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 15 minut w 180°C.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz