Wypróbowałam mnóstwo przepisów na jagodzianki, ale w tym roku to był strzał w dziesiątkę ! Mięciutkie i z dużą ilością jagód. Długo zachowują świeżość. Polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki( ok. 12 sztuk)
- 7 g drożdży suchych instant
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 450 g mąki (ok. 3 szklanek)
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków*
Jagodowy farsz:
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej
Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru, zalać kilkoma
łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Następnie
dodać pozostałe składniki zagniatać tak długo
by ciasto nie kleiło się do rąk.
Z ciasta uformować kulę, którą przełożyć do miski. Przykryć folią i zostawić do
wyrastania na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Ciasto podzielić na ok. 12 części (ok. 60 g),
uformować jak bułeczki i odstawić na
15 minut. Z każdej kuli zrobić placek i na
jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak
pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu
i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt bułeczek. Gotowe
umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia
na 45 minut.
Piekę 15-18 minut w temperaturze 190 st C.
*najlepiej nadają się ugotowane ziemniaki z
poprzedniego dnia. Ważne, żeby nie były zbyt wilgotne. Jeśli używasz świeżo
ugotowanych, ale koniecznie ostudzonych - zmniejsz ich ilość.
przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz