środa, 14 listopada 2012

Jagodzianki



Wypróbowałam mnóstwo przepisów na jagodzianki, ale w tym roku to był strzał w dziesiątkę ! Mięciutkie i z dużą ilością jagód. Długo zachowują świeżość. Polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------------




Składniki( ok. 12 sztuk)

  • 7 g drożdży suchych  instant
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 450 g mąki (ok. 3 szklanek)
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków*


Jagodowy farsz:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru, zalać kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodać łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki zagniatać tak długo 
by ciasto nie kleiło się do rąk.
 Z ciasta uformować kulę, którą przełożyć do miski. Przykryć folią i zostawić do wyrastania na ok. 1-1,5 h. Ciasto powinno podwoić objętość.

Wszystkie składniki na farsz wymieszać.

Ciasto podzielić na ok. 12 części (ok. 60 g), uformować jak bułeczki i odstawić na 
15 minut. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt bułeczek. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
 Piekę 15-18 minut w temperaturze 190 st C.

*najlepiej nadają się ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Ważne, żeby nie były zbyt wilgotne. Jeśli używasz świeżo ugotowanych, ale koniecznie ostudzonych - zmniejsz ich ilość. 



przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz