Ulubiony krem mojej mamy. Idealny dodatek do deserów. Próbowałam już wesji bardziej dietetycznej... Ale to nie to samo :) Jednak klasyka wygrywa! Można przechowywać go
w lodówce do dwóch tygodni. Polecam!
--------------------------------------------------------------------w lodówce do dwóch tygodni. Polecam!
Składniki :
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2,5 cytryn
W garnuszku umieścić jajka, żółtka i cukier, roztrzepać. Podgrzewać na małej mocy palnika stale mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać aż krem się zagotuje i zgęstnieje.
Jeśli są grudki przecedzić przez sitko (do przecedzonego kremu dodać skórkę, która osiadła
na sitku).
Przelać do słoiczka.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz