wtorek, 19 marca 2013

Lemon Curd



Ulubiony krem mojej mamy. Idealny dodatek do deserów. Próbowałam już wesji bardziej dietetycznej... Ale to nie to samo :) Jednak klasyka wygrywa! Można przechowywać go
w lodówce do dwóch tygodni. Polecam!
--------------------------------------------------------------------

Składniki :
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 80 g masła
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2,5 cytryn

 W garnuszku umieścić jajka, żółtka i cukier, roztrzepać. Podgrzewać na małej mocy palnika stale mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać aż krem się zagotuje i zgęstnieje.
Jeśli są grudki przecedzić przez sitko (do przecedzonego kremu dodać skórkę, która osiadła
na sitku).
Przelać do słoiczka.
 
Smacznego!


Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz