Jeśli macie dość ciężkich obiadów warto sięgnąć po dietetyczną sałatkę z pieczonych 'zimowych' warzyw. Już nie mogę się doczekać ciepłych dni, gdy świeże warzywa będą sobie rosnąć
w ogródku i wystarczy tylko po nie sięgnąć :))
----------------------------------------------------------------------------------------- w ogródku i wystarczy tylko po nie sięgnąć :))
Składniki( 2 porcje):
- 8 młodych, małych ziemniaczków
- 4 średniej wielkości marchewek
- 4-5 małych buraczków
- 1 cukinia
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 6 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- odrobina octu balsamicznego
- ulubione zioła- u mnie tymianek i bazylia
Sos tzatziki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 zielonego ogórka wężowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sos:
Ogórka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać razem z jogurtem, wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na conajmniej godzinę.
Warzywa:
Ziemniaki wyszorować, pozostałe warzywa umyć i obrać ( poza cukinią), czosnek obrać z łupinek. Ziemniaki przekroić na połówki (małych nie trzeba kroić), buraki,marchewkę, pietruszkę pociąć wzdłuż na ćwiartki. Pokrojone warzywa umieścić w misce, skropić oliwą, opruszyć ziołami
i przyprawami. W osobnej misce mieszamy z oliwą i ziołami buraczki aby nie zabarwiły pozostałych warzyw.
i przyprawami. W osobnej misce mieszamy z oliwą i ziołami buraczki aby nie zabarwiły pozostałych warzyw.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( z termoobiegiem).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na nim najpierw ziemniaki i piec je 45 minut, dokładając po kolei inne warzywa ( buraczki 35 minut, marchew, pietruszkę, cukinię, czosnek-
20 minut).
20 minut).
Wyjąć z piekarnika i skropić odrobiną octu balsamicznego.
Podawać od razu z sosem tzatziki.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz