Znakomity przepis. Bułeczki są specjalnością francuską i belgijską, jednak kształtem przypominają te spotykane u nas w sklepach. W środku mięciutkie z chrupiącą skórką. Jeszcze nie raz zagoszczą u nas na stole.
-----------------------------------------------------------------------------
Składniki na 10 bułeczek:
-
400 g mąki chlebowej
-
1,5 łyżeczki soli (można dać troszkę mniej)
-
1 łyżeczka drobnego cukru
-
7 drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
-
120 ml ciepłego mleka
-
175 ml ciepłej wody
Mąkę
przesiać z solą do dużej miski, dodać cukier, po środku zrobić
wgłębienie. Drożdże rozpuścić
w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z
wierzchu mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20 minut.
Następnie wlać wodę, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto.
Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 - 10 minut, aż stanie
sie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i
zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1,5 godziny).
Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (prawie do samej blachy). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut
Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 13 - 15 minut .
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz