wtorek, 23 października 2012

French dimpled rolls

 

Znakomity przepis. Bułeczki są specjalnością francuską i belgijską, jednak kształtem przypominają te spotykane u nas w sklepach. W środku mięciutkie z chrupiącą skórką. Jeszcze nie raz zagoszczą u nas na stole.
-----------------------------------------------------------------------------
Składniki na 10 bułeczek:
  • 400 g mąki chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli (można dać troszkę mniej)
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 7 drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody
Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukier, po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić 
w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu mąką i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20 minut. 

 Następnie wlać wodę, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej mąką przez 8 - 10 minut, aż stanie sie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć ręczniczkiem i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1,5 godziny).

Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnieść i pozostawić na 5 minut, by "odpoczęło". Podzielić na 10 części (u mnie wyszło 9), z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać mąką, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut (bułeczki powinny podwoić objętość). 
Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (prawie do samej blachy). Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut

Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umieścić pojemnik żaroodporny z wodą. Wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 13 - 15 minut .


Przepis pochodzi z tej strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz