Na dzień chłopaka upiekłam moim najbliższym mężczyznom kruche babeczki z budyniem, owocami i galaretką. Niestety przegapiłam moment krzepnięcia galaretki, dlatego tkwi na babeczkach w zestalonej postaci :)) To jednak w niczym nie przeszkadzało i babeczki były rozchwytywane. Pamiętam, że gdy byłam mała zawsze polowałam na nie na weselach- a ich było tak mało na peterach! Teraz wyszło ich ponad 30, więc dla nikogo nie zabrakło;)
Mój A. na drugi dzień jeszcze brał je do pracy, nadal były chrupiące i nic a nic nie rozmiękły (trzymałam je w lodówce). Polecam !
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki ciasta:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1.5 kostki masła (200g)
- 3 żółtka
- 2 jajka
Składniki masy:
- 3/4 litra mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 kostki miękkiego masła
- dowolne owoce do ozdoby
- 1 dowolna galaretka owocowa
Zagniatamy kruche ciasto: mieszamy przesianą mąkę z
cukrem, siekamy dokładnie z zimnym tłuszczem, dodajemy jajka i żółtko i
szybko zagniatamy ciasto, które wstawiamy następnie na min. 1-2 godzin.
W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem foremek do babeczek, każdą z nich smarujemy dokładnie masłem.
Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta ciasta grzecznie siedzi sobie
w lodówce)
i rozwałkowujemy na grubość ok. 3- 4 mm (jeśli jest taka potrzeba- podsypać mąką. Żeby sobie ułatwić układamy foremki ściśle obok siebie i przenosimy na nie
rozwałkowane ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły
kawałki ciasta, które pozostaje w ich środku.Ciastem wyklejamy dokładnie
babeczkę, a następnie lekko nakłuwamy ją na dnie widelcem i układamy na
dużej blasze. Babeczki wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika, chwilę odczekujemy by się nie poparzyć i jeszcze mocno ciepłe wyjmujemy z foremek.
Zagotowujemy na wolnym ogniu 1/2 litra
mleka z cukrem i wyskrobanymi z laski wanilii ziarenkami. Pozostałe mleko mieszamy
bardzo dokładnie z mąkami i jajkami. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę
mączno-jajeczną i całość gotujemy jak budyń, mieszamy intensywnie, gdyż masa lubi się przypalać!Kiedy masa jest zgęstnieje odstawiamy ją do
wystygnięcia,
a następnie miksujemy dokładnie z miękkim masłem.
Gotową masą napełniamy babeczki, na wierzchu układamy dowolne owoce. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, którą podaje producent.Gdy galaretka będzie na granicy krzepnięcia, smarujemy nią nasze babeczki.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz