poniedziałek, 22 października 2012

Kruche babeczki z budyniem, owocami i galaretką


Na dzień chłopaka upiekłam moim najbliższym mężczyznom kruche babeczki z budyniem, owocami i galaretką. Niestety przegapiłam moment krzepnięcia galaretki, dlatego tkwi na babeczkach w zestalonej postaci :)) To jednak w niczym nie przeszkadzało i babeczki były rozchwytywane. Pamiętam, że gdy byłam mała zawsze polowałam na nie na weselach- a ich było tak mało na peterach! Teraz wyszło ich ponad 30, więc dla nikogo nie zabrakło;) 
Mój A. na drugi dzień jeszcze brał je do pracy, nadal były chrupiące i nic a nic nie rozmiękły (trzymałam je w lodówce). Polecam !

 -----------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki ciasta:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1.5 kostki masła (200g)
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
Składniki masy:
  • 3/4 litra mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • dowolne owoce do ozdoby
  • 1 dowolna galaretka owocowa 

Zagniatamy kruche ciasto: mieszamy przesianą  mąkę z cukrem, siekamy dokładnie z zimnym tłuszczem, dodajemy jajka i żółtko i szybko zagniatamy ciasto, które wstawiamy następnie na min. 1-2 godzin. 
W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem foremek do babeczek, każdą z nich smarujemy dokładnie  masłem.
Gdy ciasto jest gotowe odrywamy je po kawałku (reszta ciasta grzecznie siedzi sobie 
w lodówce) i  rozwałkowujemy na grubość  ok. 3- 4 mm (jeśli jest taka potrzeba- podsypać mąką. Żeby sobie ułatwić  układamy foremki ściśle obok siebie i przenosimy na nie rozwałkowane ciasto. Przyciskamy tak, żeby brzegi foremek odcięły kawałki ciasta, które pozostaje w ich środku.Ciastem wyklejamy dokładnie babeczkę, a następnie lekko nakłuwamy ją na dnie widelcem i układamy na dużej blasze. Babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut, do zezłocenia. Wyjmujemy z piekarnika, chwilę odczekujemy by się nie poparzyć i jeszcze mocno ciepłe wyjmujemy z foremek.
 Zagotowujemy na wolnym ogniu 1/2 litra mleka z cukrem i wyskrobanymi z laski wanilii ziarenkami. Pozostałe mleko mieszamy bardzo dokładnie z mąkami i jajkami. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę mączno-jajeczną i całość gotujemy jak budyń, mieszamy intensywnie, gdyż masa lubi się przypalać!Kiedy masa jest zgęstnieje odstawiamy ją do wystygnięcia, 
a następnie miksujemy dokładnie z miękkim masłem.
Gotową masą napełniamy babeczki, na wierzchu układamy dowolne owoce. Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody, którą podaje producent.Gdy galaretka będzie na granicy krzepnięcia, smarujemy nią nasze babeczki.
Przepis pochodzi z tej strony. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz