czwartek, 15 listopada 2012

Dorada z grilla



W tym roku z A. byliśmy w Chorwacji, nasi tamtejsi przyjaciele przygotowali 
dla nas pyszną rybkę. Postanowiłam zrobić taką samą w domu, kiedy był jeszcze sezon 
na grillowanie. Teraz możecie ją przygotować na patelni grillowej- choć wiadomo, 
że nie będzie to ten sam pyszny smak jaki uzyskujemy z dymu ;)
------------------------------------------------------------------------

Składniki:
  • 3 dorady
  • 100g kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • gałązki rozmarynu


Masło i wyciśnięty czosnek rozetrzeć.Wypatroszoną i umytą doradę ponacinać ukośnie 
na skórze, porządnie natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem. W brzuchu każdej ryby umieścić po łyżce czosnkowego masła oraz natrzeć nim ryby (tak by weszło w nacięcia na skórze), skropić cytryną, ułożyć na nich gałązki rozmarynu i odstawić do lodówki na 3h. Po tym czasie rybę grillować wraz z gałązkami rozmarynu.
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz