sobota, 17 listopada 2012

Muffinki z borówką amerykańską i cytrynowym lukrem






 Kiedy już zabrakło naszych jagód, sięgnęłam po borówkę amerykańską.
 Mało słodkie babeczki z nutą cytrynową, idealne do popołudniowej kawy.
-----------------------------------------------------------------------------------



Składniki (12 muffinek):
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków ( jeśli wolicie słodkie wypieki można dodać więcej)
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich ( mogą być mrożone, dodajemy je zamrożone do ciasta, pieczemy nieco dłużej)
W jednym naczyniu wymieszać oba cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać do połączenia: skórkę otartą z 2 cytryn, masło, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko.
Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. 
Na sam koniec dodać borówki, wymieszać.
Przygotowane ciasto rozłożyć do foremki na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. 
Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe polukrować.



Lukier cytrynowy:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody lub cukru pudru.


Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz