Te babeczki robiłam dawno temu, są po prostu pyszne. Któż oprze się połączeniu rabarbaru z budyniem ? ;) Jako przeciwniczka 'gotowych' rzeczy, proszę was byście sami nauczyli się robić budyń z przepisu poniżej :))
----------------------------------------------------------------------------------
Składniki (12 babeczek):
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 55 g masła
- 1 duże jajko
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki ( nie musimy go wówczas obierać, nie będzie łykowaty)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Dodać jajko, zmiksować. Dodać jogurt, ekstrakt, zmiksować do połączenia. Dodać
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. Dodać
rabarbar, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Pomiędzy nie
rozdzielić ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu odkroić górną część każdej babeczki,
przełożyć wystudzonym budyniem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Budyń waniliowy:
- 300 ml mleka
- 3 duże żółtka
- 50 g cukru z wanilią
- 20 g mąki pszennej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
W garnuszku zagotować mleko. Doprowadzić do wrzenia i
natychmiast odstawić na bok.
Cukier utrzeć z żółtkami do białości, wsypać
wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pastę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać do
rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc)
i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką- uwaga masa lubi się przypalać! Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, ostudzić, na czas studzenia przykryć folią spożywczą( Aby nie utworzył się kożuch).
i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką- uwaga masa lubi się przypalać! Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika, ostudzić, na czas studzenia przykryć folią spożywczą( Aby nie utworzył się kożuch).
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz