sobota, 17 listopada 2012

Babeczki z agrestem i bezą




 Wykonane jeszcze w sezonie, gdy agrest rósł na ogrodzie. Owocki pod pierzynką z bezy :) Bardzo smaczne!
----------------------------------------------------------------------------


Składniki (12 babeczek):


  •     125 g masła lub margaryny
  •     100 g drobnego cukru do wypieków
  •     1 jajko.
  •     120 g mąki pszennej
  •     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     36 sztuk agrestu (ok. 20 dag)


Na bezę:

  •     2 białka
  •     100 g drobnego cukru do wypieków
  •     1 łyżeczka soku z cytryny
  •     1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. 
Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, 
po 3-4 sztuki na każdą muffinkę(w zależności od wielkości owoców).
Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.
Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.



Przepis pochodzi z tej strony. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz