Wykonane jeszcze w sezonie, gdy agrest rósł na ogrodzie. Owocki pod pierzynką z bezy :) Bardzo smaczne!
----------------------------------------------------------------------------
Składniki (12 babeczek):
- 125 g masła lub margaryny
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko.
- 120 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 36 sztuk agrestu (ok. 20 dag)
Na bezę:
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać
cukier i nadal ucierać.
Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę i proszek do
pieczenia, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma
być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest,
po 3-4 sztuki na każdą muffinkę(w zależności od wielkości owoców).
Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce,
nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.
Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając
pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie'
bezę na górę.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę
dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz