Ponoć gdy skończyłam ją robić
pachniałam jak w ‘ budce z hot dogami’ ;)
Tak przynajmniej stwierdziła moja mama. Faktycznie sałaka kojarzy się z popularnym dodatkiem do hot dogów. Nie jest bardzo ostra w smaku, dla mojej rodziny wręcz idealna.
Nie wymaga bardzo dużo pracy, a jeśli w ogródku zalegają wam duże ogórki można je do niej spokojnie wykorzystać. Przepis Ewy Wachowicz.
Tak przynajmniej stwierdziła moja mama. Faktycznie sałaka kojarzy się z popularnym dodatkiem do hot dogów. Nie jest bardzo ostra w smaku, dla mojej rodziny wręcz idealna.
Nie wymaga bardzo dużo pracy, a jeśli w ogródku zalegają wam duże ogórki można je do niej spokojnie wykorzystać. Przepis Ewy Wachowicz.
----------------------------------------------------------------------------------
Składniki
- 2 kg średnich ogórków
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg papryki czerwonej
- 0,5 główki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżki soli
- 5 ziaren ziela angielskiego ( dałam 8)
Ogórki myjemy i siekamy na tarce w cienkie krążki. Cebulę
kroimy w półokręgi, a paprykę
w cienkie paski (usuwając gniazda nasienne). Marchewkę ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i lekko podgrzewamy by
cukier się rozpuścił. Zalewamy nasze pocięte warzywa i mieszamy, odstawiamy w
chłodne miejsce na 4 godziny.
Do przygotowanych wcześniej słoików nakładamy
sałatkę, dobrze dokręcamy i pasteryzujemy (czas zależy od wielkości słoików) .
Smacznego :)
Pasuje do obiadu
OdpowiedzUsuń