Torcik na urodziny taty, który stał się wielkim hitem lata! Teraz można oczywiście użyć owoców mrożonych. Ja użyłam ciasteczek owsianych z Biedronki (orzechowych), to połączenie bardzo nam przypasowało. Do tego zrobiłam mus z czerwonych porzeczek, który idealnie pasował do słodkiego torciku. Polecam! :)
-------------------------------------------------------------------
Składniki:
• 225 g (1 opakowanie) herbatników Digestive( u mnie orzechowe ciasteczka owsiane,dałam 1,5 opakowania)
• 100 g masła, roztopionego
• 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
• 300 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej
• 4 czubate łyżki cukru pudru
• 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego, schłodzonego
• 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
• 1 szklanka malin (zamrożonych lub świeżych), ewentualnie innych ulubionych owoców np. truskawek
• 1 galaretka o smaku owoców leśnych
Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć przeźroczystą folią. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.
Dodawać po jednej czubatej łyżce (w dość krótkich odstępach czasowych) serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.
Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, w ilości podanej na opakowaniu galaretki, ale odejmując 1/2 szklanki wody. Ostudzić i wstawić do lodówki.
Zamrożone lub świeże maliny ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik wyjąć na 15 minut przed podaniem.
Jeśli chodzi o mój mus z porzeczek czerwonych, niestety nie zapisałam proporcji. Potrzebne wam będą:
- porzeczki
- cukier
- mąka ziemniaczana
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz