Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy! Nawet mój A. jakoś przeżył brak mięsa ;) Kto jeszcze jest fanem gnocchi musi je wypróbować!
---------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 500g świeżego szpinaku ( lub mrożonego)
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 225g ricotty
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki startego parmezanu
Szpinak gotować przez 3 minuty, bardzo dokładnie odsączyć, wymieszać z koperkiem, pietruszką i czosnkiem.
Rocottę wymieszać z parmezanek i resztą składników, na końcu dodając mąkę( najpierw 1 szklankę i powoli dosypywać aby ciasto nie było zbyt mączne) Ciasta długo nie wyrabiać, gdyż kluski staną się twarde i gumowe. Gotować 1-2 minut w osolonej wodzie aż do wypłynięcia
Sos pomidorowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350g pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- świeża bazylia, oregano i pietruszka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki masła
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać pieczarki i przesmażyć. Czosnek wyciskamy i razem z ziołami chwilę mieszamy na patelni. Na końcu dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i podajemy z gnocchi. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz