czwartek, 8 listopada 2012

Gnocchi z ricotty i szpinaku w sosie pomidorowym

 
Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy! Nawet mój A. jakoś przeżył brak mięsa ;) Kto jeszcze jest fanem gnocchi musi je wypróbować!
---------------------------------------------------------------------------
Składniki:
  • 500g świeżego szpinaku ( lub mrożonego)
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 225g ricotty
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki startego parmezanu

Szpinak gotować przez 3 minuty, bardzo dokładnie odsączyć, wymieszać z koperkiem, pietruszką i czosnkiem.

Rocottę wymieszać z parmezanek i resztą składników, na końcu dodając mąkę( najpierw 1 szklankę i powoli dosypywać aby ciasto nie było zbyt mączne) Ciasta długo nie wyrabiać, gdyż kluski staną się twarde i gumowe. Gotować 1-2 minut w osolonej wodzie aż do wypłynięcia

Sos pomidorowy:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • świeża bazylia, oregano i pietruszka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Następnie dodać pieczarki i przesmażyć. Czosnek wyciskamy i razem z ziołami chwilę mieszamy na patelni. Na końcu dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i podajemy z gnocchi. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz