czwartek, 8 listopada 2012

Tarta ze szpinakiem i łososiem

   
Wytrawna tarta . Pięknie wygląda i jest bardzo sycąca. Ja nie przepadam za rybami- ale w takiej wersji nawet mi posmakowały;) 
----------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Składniki na ok. 8 porcji:

• 125 g mąki (pszennej tortowej)
• 75 g masła, schłodzonego
• 0,5 łyżeczka soli
• 1 małe jajko
 
• 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
• 400 g filetów z łososia
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• pół szklanki tartego Parmezanu
• sól morska i grubo mielony czarny pieprz

Sos beszamelowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

 Mąkę przesiać na stolnicę . Dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wlać 1 łyżkę wody 
lub mleka i szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć - "składać" składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Podzielić na dwie części, zawinąć w dwa kawałki przeźroczystej folii i włożyć do lodówki na godzinę.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować  na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 180 stopni.

  Formę nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch wysypać suchą fasolę, ryż lub migdały, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni tarty. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier lub folię wraz 
z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
Swieży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki. Połowę szpinaku włożyć na dużą patelnię podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić. To samo zrobić z drugą połową szpinaku. Szpinak odcisnąć dokładnie z wody i grubo posiekać. Mrożony szpinak rozmrozić 
i dokładnie odcisnąć z wody, posiekać.
  Filety z łososia opłukać, odciąć skórę. Oprószyć solą i posmarować oliwą z oliwek, zgrillować.
   Na podpieczony spód wyłożyć łososia i szpinak, zalać sosem beszamelowym i posypać tartym parmezanem. Zapiekać ok 30 minut aż na powierzchni sos lekko stężeje.


Beszamel:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej         
Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia( uwaga- sos gęstnieje jeszcze po zdjęciu z palnika! )
 
 
 
 Przepis pochodzi z tej strony.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz