poniedziałek, 19 listopada 2012

Szarlotka z bezą, kruszonką... i malinami :)


Chyba najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam. Przetestowana już wielokrotnie- A. za nią szaleje, znajomi również, goście mamy zachwyceni... Chyba tak mogę ją podsumować :)) Choć bałam się połączenia klasycznej szarlotki z malinami- to jednak był to strzał w dziesiątkę! Niestety nie udało mi się dostać ani świeżych, ani mrożonych malin, dlatego użyłam więcej dżemu- pychaaa! :) Robi się ją szybciutko, bo ciasta nie trzeba schładzać przed pieczeniem. Musicie ją koniecznie wypróbować!
------------------------------------------------------------------
Ciasto:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 160 g mąki
Jabłka:

  • 700 g jabłek, obranych i pokrojonych na małe kawałki
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki cukru (do smaku, opcjonalnie)
  • 4 łyżki dżemu malinowego( dałam ponad pół słoiczka z powodu braku malin)
  • 1/2 małego opakowania malin ( nie miałam, więc nie użyłam :) )
Beza:

  • 2 białka 
  •  2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Wylepić nim spód tortownicy (o średnicy 24-26 cm).
Piekarnik nagrzać do 180 st C, ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika- 
podpiec ok. 15 minut, aż będzie złociste.

Do dużego garnka wlać wodę, dodać jabłka i dusić aż się rozpadną, następnie dodać 
do smaku cukier (ok. 2-3 łyżek), przyprawy.

Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.


Z podanych składników zrobić kruszonkę.


Wyjąć podpieczony spód, posmarować go dżemem,teraz warstwa malin, których 
nie miałam, następnie ułożyć jabłka, posmarować pianą, posypać kruszonką i wstawić 
do piekarnika na ok. 20-30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy kruszonka będzie złocista.

Ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego ! :)


Przepis pochodzi z tej strony.






2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda przepysznie! :)Mam tylko małe pytanko: czy mogę użyć malin z syropu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, że z takim opóźnieniem odpisuję, ale oczywiście możesz użyć malin z syropu :) Musisz je tylko odsączyć.

    OdpowiedzUsuń