Chyba najpyszniejsza szarlotka jaką jadłam. Przetestowana już wielokrotnie- A. za nią szaleje, znajomi również, goście mamy zachwyceni... Chyba tak mogę ją podsumować :)) Choć bałam się połączenia klasycznej szarlotki z malinami- to jednak był to strzał w dziesiątkę! Niestety nie udało mi się dostać ani świeżych, ani mrożonych malin, dlatego użyłam więcej dżemu- pychaaa! :) Robi się ją szybciutko, bo ciasta nie trzeba schładzać przed pieczeniem. Musicie ją koniecznie wypróbować!
------------------------------------------------------------------
Ciasto:- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 160 g mąki
- 700 g jabłek, obranych i pokrojonych na małe kawałki
- 3-4 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki utłuczonych goździków
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2-3 łyżki cukru (do smaku, opcjonalnie)
- 4 łyżki dżemu malinowego( dałam ponad pół słoiczka z powodu braku malin)
- 1/2 małego opakowania malin ( nie miałam, więc nie użyłam :) )
- 2 białka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta cukru waniliowego
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Wylepić nim spód tortownicy (o średnicy 24-26 cm).
Piekarnik nagrzać do 180 st C, ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika-
Wylepić nim spód tortownicy (o średnicy 24-26 cm).
Piekarnik nagrzać do 180 st C, ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika-
podpiec ok. 15 minut, aż będzie złociste.
Do dużego garnka wlać wodę, dodać jabłka i dusić aż się rozpadną, następnie dodać
Do dużego garnka wlać wodę, dodać jabłka i dusić aż się rozpadną, następnie dodać
do smaku cukier (ok. 2-3 łyżek), przyprawy.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Z podanych składników zrobić kruszonkę.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Z podanych składników zrobić kruszonkę.
Wyjąć podpieczony spód, posmarować go dżemem,teraz warstwa malin, których
nie miałam, następnie
ułożyć jabłka, posmarować pianą, posypać kruszonką i wstawić
do
piekarnika na ok. 20-30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy kruszonka
będzie złocista.
Ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego ! :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Ciasto wygląda przepysznie! :)Mam tylko małe pytanko: czy mogę użyć malin z syropu?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że z takim opóźnieniem odpisuję, ale oczywiście możesz użyć malin z syropu :) Musisz je tylko odsączyć.
OdpowiedzUsuń