środa, 20 marca 2013

Advocaatowe babeczki z bitą śmietaną i lemon curd





Pierwsza wielkanocna propozycja. Babeczki- jajka sadzone:) Advocaat jest tylko delikatnie wyczuwalny. Świetne połączenie kwaskowatego kremu cytrynowego z bitą śmietaną i mięciutkimi babeczkami. Uwierzcie mi gdy po nie sięgniecie na jednej się nie skończy ;)
I jak pięknie wyglądają! Polecam!
----------------------------------------------------------------------------

Składniki na 12 babeczek:
  • 120 g masła
  • 110 g cukru (w oryginale cukier z wanilią)
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki advocaatu (45 ml)
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3/4 szklanki lemon curdu (cytrynowego kremu)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W w drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, i miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Wlać advocaat i wymieszać. 
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je prawie
do pełna . 
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez ok.15-20 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. 
Studzić na kratce.





3 komentarze:

  1. cudny pomysł! i śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :)) A do tego jestem fanką lemon curdu... Dlatego stwierdzam, że są przepyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  3. I am a lemon curd fan ! I love how it looks , thank you !

    OdpowiedzUsuń