piątek, 22 marca 2013

Bułki z ziemniakami





Dobre wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia :) Dzięki nim bułeczki długo zachowują świeżość. Mają mięciutki miąższ. Jedynym minusem jest dość długi czas oczekiwania
od wymieszania składników do momentu wyjęcia pachnących bułeczek z piekarnika. Polecam!
----------------------------------------------------------------------------

Składniki na 15-20 bułek:
  • 550 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 55 g miękkiego masła
  • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
Do naczynia przesiać mąkę, dodać sól i masło. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć je stopniowo z mąką, następnie wsypać drożdże i cukier. Dodać jajko, mleko i wodę, wszystko zagnieść otrzymująć miękkie ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Umieścić w większej misce, przykryć folią i pozostawić w lodówce na 15 godzin (lub trochę dłużej).
Ciasto powinno podwoić objętość.
Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrobić. Umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1,5 - 2 godziny.
Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 15-20 równych części, uformować bułeczki. Umieścić je na blaszce oprószonej mąką w wiekszych odstępach lub tak jak ja,
w mniejszych, wtedy złączą się podczas pieczenia. Pozostawić na 30 minut do napuszenia
i wyrośnięcia.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. 
Smacznego:) 


 Przepis pochodzi z tej strony.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz