czwartek, 14 marca 2013

Babeczki mocno czekoladowe




Nie ukrywam, że te babeczki są przeznaczone typowo dla ludzi uzależnionych od czekolady :)
Już bardziej czekoladowego kremu nie jadłam chyba nigdy :) Jest lżejszy niż  maślany ze względu
na kremówkę w jego składzie. Robiłam je na prezent dla czekoladoholików, użyłam czekolady gorzkiej i mlecznej (pół na pół)- wyszły pyszne!


---------------------------------------------------
Składniki ( na ok.10 babeczek):
  • 110 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietany kremówki 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przesiać do miski mąkę, proszek i kakao.
W drugiej misce utrzeć masło na puszystą masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać po jednym jajku i miksować, po każdym dodaniu do połączenia się skladników.
Do masy maślanej dodać suche składniki, mleko, kremówkę, wymieszać.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Wyjąć, wystudzić na kratce. Ozdobić masą czekoladową, wyciskając ją z rękawa cukierniczego.

Krem czekoladowy:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej), posiekanej na kawałki
Kremówkę podgrzać w garnuszku (prawie do wrzenia). Zdjąć z palnika i rozpuścić w niej czekoladę. Odstawić w chłodne miejsce, by krem zgęstniał i dał się wyciskać z rękawa cukierniczego. Przed samym przełożeniem do rękawa przez chwilę ubić mikserem (końcówkami
do ubijania białek). Jeśli czekolada z kremówką zastygną zbyt szybko, można je z powrotem podgrzać.
Smacznego!


 Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz