Chałka tak przepyszna, że robiłam ją dwa dni z rzędu rozdając znajomym :) Miękka i puszysta. Najlepsza oczywiście zaraz po upieczeniu z masełkiem. Mniam!
--------------------------------------------------------------------------------
Składniki na chałkę:
- 300g mąki pszennej
- 15g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 50g stopionego masła
- 1 jajko do posmarowania chałki
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru pudru (dałam mniej)
- 50-60g masła o temperaturze pokojowej
Drożdze pokruszyć, dodać do nich ciepłe mleko z cukrem, wymieszać i odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, roztopiony tłuszcz, ziarenka wanilii, wlać zaczyn.
Wyrobić elastyczne ciasto, uformować kulę i odstawić do miski, pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałem i zaplatamy chałkę.
Wszystkie skłądniki na kruszonkę rozcieramy palcami, by powstała konsystencja piasku.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy chałkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy ją w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu) przez
ok. 25-35 minut.
ok. 25-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz