piątek, 15 marca 2013

Chałka z wanilią






Chałka tak przepyszna, że robiłam ją dwa dni z rzędu rozdając znajomym :) Miękka i puszysta. Najlepsza oczywiście zaraz po upieczeniu z masełkiem. Mniam!

--------------------------------------------------------------------------------
Składniki na chałkę:
  • 300g mąki pszennej
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 50g stopionego masła
  • 1 jajko do posmarowania chałki
Kruszonka:
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru pudru (dałam mniej)
  • 50-60g masła o temperaturze pokojowej


Drożdze pokruszyć, dodać do nich ciepłe mleko z cukrem, wymieszać i  odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, roztopiony tłuszcz, ziarenka wanilii, wlać zaczyn.
Wyrobić elastyczne ciasto, uformować kulę i odstawić do miski, pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałem i zaplatamy chałkę. 
 Wszystkie skłądniki na kruszonkę rozcieramy palcami, by powstała konsystencja piasku.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy chałkę, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i pieczemy ją w temperaturze 175 stopni (bez termoobiegu) przez
ok.  25-35 minut.


Przepis(po modyfikacjach) pochodzi z tej strony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz