czwartek, 8 sierpnia 2013

Polędwiczki z czereśniami/ wiśniami





Dla ludzi lubiących ostre potrawy :) Lubicie połączenie mięsa z owocami? Czy raczej jesteście przeciwnikami? Myślę, że czereśnie można spokojnie zastąpić wiśniami, które również będą tu pasować, a nawet może smakować to jeszcze lepiej ze względu na wyrazisty smak wiśni. Spróbujcie sami :)
---------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki, 4 porcje:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• 100 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej)
• 200 g sera camembert
• sól i pieprz
• 2/3 szklanki bulionu lub rosołu
• 1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego

Sos czereśniowy z chili:

• 2 szklanki czereśni lub wiśni
• 1/2 papryczki chili
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżka octu winnego lub białego balsamicznego
• 4 łyżki likieru wiśniowego, wiśniówki, nalewki wiśniowej
• 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Czereśnie wypestkować, z papryczki chilli usunąć pestki i cienko pokroić. Do miseczki dodać ocet balsamiczny, ocet winny, wiśniówkę, mąkę ziemniaczaną, pokrojone chilli i czereśnie, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać.
Z polędwiczki usunąć błonkę, pokroić na 2cm kawałki, rozbić na cienkie plastry, posolić
i popieprzyć. Na końcu plastra położyć kawałek sera camembert i zwinąć w roladkę., następnie owinąć plastrem szynki parmeńskiej.
Na łyżce masła klarowanego obsmażyć polędwiczki z każdej strony przez ok. 3 minuty. Gdy będą dobrze obsmażone wlać bulion i zagotować. Dusić przez ok. 5 minut, po czym dodać sos czereśniowy z chilli i dusić kolejne 3 minut.y. Zdjąć z ognia, podawać z rukolą i ziemniakami.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz