Bardzo dobre bułeczki, z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Nazwę zawdzięczają swojej skórce- która sama pęka podczas pieczenia tworząc charakterystyczny wzorek.Bułeczki te dość popularne są w Wielkiej Brytanii, również w postaci chleba.O walorach estetycznych
nie muszę wspominać ;)
----------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na 6 bułeczek:
- 400g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 240g mleka, ciepłego
- 58g wody, cieplej
- 1 1/2 łyżeczki soli( dałam 2)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
Drożdże suche mieszamy z przesianą mąką w misce (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn), dodajemy sól i cukier. Wlewamy płyny, mieszamy, dodajemy oliwę. Po połączeniu wszystkich składników, wykładamy je na stół i zagnieść gładkie, lśniące, dość miękkie ciasto. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 h, składając ciasto raz po 30 minutach. Następnie podzielić na 6 części i z każdej ukształtować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na wysmarowanej olejem lub wysypanej mąką blaszce, zakryć i odstawić na 15 minut.
W tym czasie przygotowuje kolejne ciasto:
- 120g białej maki ryżowej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 115g wody, cieplej
- 1 łyżka oleju
Wszystkie
składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 15 minut. Pasta ryżowo -
drożdżowa powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać (w razie potrzeby dodać 2
łyżki wody).
Gdy
bułeczki już trochę podrosną smarujemy je dość grubo ryżową pastę na
wierzchu i po bokach bułek. Zakrywamy, zostawiamy na 20 minut. Pieczemy w
temperaturze 190ºC przez 30 - 35 minut, aż się zezłocą.
Przepis pochodzi z tej strony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz