Ciabatta= Włochy, tak w skrócie można ją opisać :) Nierówna bułka z dużą ilością dziur, bardzo mięsista. Dzięki oliwie z oliwek i włoskiemu zaczynowi zwanym 'biga' ma swój charakterystyczny smak. Po upieczeniu wystarczy sięgnąć po mozzarellę wraz z pomidorem
i bazylią by cieszyć się włoskim klimatem :) Gorąco polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki na ok. 10-12 bułeczek:
Biga:
- 250g maki pszennej
- ½ łyżeczki drozdzy instant
- 150g letniej wody
Składniki na ciasto:
- 500g maki pszennej
- 300g letniej wody
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy
Do mieszaniny dodać połowę mąki (250g), wymieszać, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztę mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Piekarnik rozgrzać do 230°C. Ciasto podzielić na ok. 10-12 części, uformować lekko umączonymi rękoma bulki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz