poniedziałek, 22 października 2012

Ciabatta


Ciabatta= Włochy, tak w skrócie można ją opisać :) Nierówna bułka z dużą ilością dziur, bardzo mięsista. Dzięki oliwie z oliwek i włoskiemu zaczynowi zwanym 'biga' ma swój charakterystyczny smak. Po upieczeniu wystarczy sięgnąć po mozzarellę wraz z pomidorem
 i bazylią by cieszyć się włoskim klimatem :) Gorąco polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na ok. 10-12 bułeczek:


Biga:
  • 250g maki pszennej
  • ½ łyżeczki drozdzy instant
  • 150g letniej wody
Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie i sprężyste ciasto. Przykryć folią i odstawić do przefermentowania na 8-12 godzin( najlepiej zostawić je na noc). Ciasto w tym czasie zdąży przyrosnąć bardzo mocno i opaść z powrotem.

Składniki na ciasto:
  • 500g maki pszennej
  • 300g letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
Następnego dnia rozmieszać drożdże z woda, dodać do bigi i rozmieszać na gęste ciasto.
Do mieszaniny dodać połowę mąki (250g), wymieszać, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztę mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Piekarnik rozgrzać do 230°C. Ciasto podzielić na ok. 10-12 części, uformować lekko umączonymi rękoma bulki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce. 


Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz