poniedziałek, 22 października 2012

Krem ze szparagów z talarkami ziemniaczano- koperkowymi



Przepis ten mojego autorstwa został stworzony na potrzebę konkursu( II Warsztaty Kulinarne Polska Gotuje). Krem ze szparagów nie musi być podany tylko z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Ja do swojego kremu zrobiłam talarki . Są one dobre nie tylko jako dodatek do zup- są doskonałym sposobem na zużycie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, wtedy podaję je z ulubionymi sosami:)

------------------------------------------------------------------------------------------

Na krem:

  • białe szparagi    2 pęczki              
  • marchewka świeża  400 g    
  • por-mały kawałek  160 g
  • pietruszka świeża  50
  • seler kawałek  100 g
  • czosnek do smaku ząbki    2 ząbki
  • cebula średnia 2 sztuki               
  • woda około  3 litry    
  • liść laurowy  4 sztuki               
  • ziele angielskie  5 sztuk
  • pieprz czarny ziarnisty  10 sztuk              
  • masło naturalne  3 łyżki  
  • kostka rosołowa wieprzowa  1 sztuka              
  • kostka rosołowa drobiowa 1 sztuka              
  • mleko 2%  200 ml   
  • śmietana 18 % 100 ml   
  • żółtko surowe 2 sztuki               
  • sól do smaku              
  • pieprz do smaku                        
  • gałka muszkatołowa do smaku  
Talarki ziemniaczano- koperkowe:


  • ziemniaki surowe    400 g
  • żółtko surowe 1 sztuka              
  • koperek posiekany    3 łyżki  
  • masło naturalne   1 łyżka
  • mąka pszenna  3 łyżki  
  • sól do smaku              
  • pieprz do smaku                   
  • gałka muszkatołowa do smaku  
  • żółty ser do posypania 
   Z selera, marchwi, pora, pietruszki, czosnku zrobić wywar wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Szparagi dokładnie obrać by nie były łykowate, odciąć końcówki i główki. Główki podgotować do miękkości, łodygi pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać pokrojone szparagi i dusić do miękkości. Wywar przecedzić przez sito. Dorzucić do wywaru cebulę i szparagi wraz z kostkami rosołowymi. Zmiksować z mlekiem i śmietaną, 
na koniec dodać żółtka, cały czas mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. 



 Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać miękkie masło, żółtko 
i przyprawy. Wymieszać i szybko połączyć z mąką. Formować kulki (można oprószyć mąką 
by nie kleiły się do rąk). Widelcem zrobić wzorek – krateczkę i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180˚C do zrumienienia. Krem podawać z talarkami ziemniaczano- koperkowymi wraz z główkami szparagów, posypać startym żółtym serem
 
Smacznego! :)

           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz