Przepis ten mojego autorstwa został stworzony na potrzebę konkursu( II Warsztaty Kulinarne Polska Gotuje). Krem ze szparagów nie musi być podany tylko z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Ja do swojego kremu zrobiłam talarki . Są one dobre nie tylko jako dodatek do zup- są doskonałym sposobem na zużycie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia, wtedy podaję je z ulubionymi sosami:)
------------------------------------------------------------------------------------------
Na krem:
- białe szparagi 2 pęczki
- marchewka świeża 400 g
- por-mały kawałek 160 g
- pietruszka świeża 50
- seler kawałek 100
g
- czosnek do smaku ząbki 2 ząbki
- cebula średnia 2 sztuki
- woda około 3 litry
- liść laurowy 4 sztuki
- ziele angielskie 5 sztuk
- pieprz czarny ziarnisty 10 sztuk
- masło naturalne 3 łyżki
- kostka rosołowa wieprzowa 1 sztuka
- kostka rosołowa drobiowa 1 sztuka
- mleko 2% 200 ml
- śmietana 18 % 100 ml
- żółtko surowe 2 sztuki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- ziemniaki surowe 400 g
- żółtko surowe 1 sztuka
- koperek posiekany 3 łyżki
- masło naturalne 1 łyżka
- mąka pszenna 3 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- żółty ser do posypania
na koniec dodać żółtka, cały czas mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia.
Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać
miękkie masło, żółtko
i przyprawy. Wymieszać i szybko połączyć z mąką. Formować
kulki (można oprószyć mąką
by nie kleiły się do rąk). Widelcem zrobić wzorek –
krateczkę i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec w 180˚C do zrumienienia. Krem podawać z talarkami
ziemniaczano- koperkowymi wraz z główkami szparagów, posypać startym żółtym
serem
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz