poniedziałek, 22 października 2012

Ryż z jabłkami



 

Smak z dzieciństwa, kiedy to nie chciałam jeść nic innego jak tylko ryż z jabłkami :) Proste i bardzo smaczne danie dla niejadków, które posmakuje niejednemu dorosłemu.

-----------------------------------------------------------------------------------

Na 6- 8 porcji:
  •       4 woreczki ryżu
  •       0,75 l mleka
  •       0,5 szklanki wody
  •       Sól
  •       Łyżka masła
  •       6 jabłek średnich
  •       2 łyżki soku z cytryny
  •       550 ml śmietany 18%
  •       3 łyżki cukru
  •       Cynamon
  •       Cukier waniliowy
  •       Sok z cytryny
 
  Zagotować mleko, wodę i łyżka masła, wrzucić ryż i gotować 15 minut. Jabłka umyć, obrać
i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukru waniliowego
i cynamonu  do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Śmietanę wymieszać z cukrem i cynamonem.  W naczyniu żaroodpornym układać warstwami  ryż, śmietanę, jabłka . Ostatnią warstwą musi być ryż wysmarowany śmietaną i posypany  cukrem waniliowym. Piec
w temperaturze 17 C przez 20-30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz