Smak z dzieciństwa, kiedy to nie chciałam jeść nic innego jak tylko ryż z jabłkami :) Proste i bardzo smaczne danie dla niejadków, które posmakuje niejednemu dorosłemu.
-----------------------------------------------------------------------------------
Na 6- 8 porcji:
- 4 woreczki ryżu
- 0,75 l mleka
- 0,5 szklanki wody
- Sól
- Łyżka masła
- 6 jabłek średnich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 550 ml śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- Cynamon
- Cukier waniliowy
- Sok z cytryny
Zagotować mleko, wodę i łyżka masła, wrzucić ryż i gotować
15 minut. Jabłka umyć, obrać
i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukru waniliowego
i cynamonu do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Śmietanę wymieszać z cukrem i cynamonem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, śmietanę, jabłka . Ostatnią warstwą musi być ryż wysmarowany śmietaną i posypany cukrem waniliowym. Piec
w temperaturze 170° C przez 20-30 minut.
i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukru waniliowego
i cynamonu do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Śmietanę wymieszać z cukrem i cynamonem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż, śmietanę, jabłka . Ostatnią warstwą musi być ryż wysmarowany śmietaną i posypany cukrem waniliowym. Piec
w temperaturze 170° C przez 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz