środa, 24 października 2012

Tartaletki z ricottą i truskawkami



Letni deser, którym można się bardzo najeść- jest dość treściwy. Kruche ciasto z serkiem 
i musem truskawkowym... Rozpływa się w ustach ! :) W zimie można użyć mrożonych truskawek a przyozdobić innymi owocami. Polecam!
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
 Na 4- 6 tartaletek

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ew. łyżka zimnego mleka
Masa serowa:
  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • op. cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny


Mus truskawkowy:

  •  300 g truskawek
  • 1,5 łyżki cukru
  •  2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  •  Łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  Do dekoracji:
  • Skórka z cytrynu
  • Rozpuszczona biała czekolada
  • Pokruszone ciasteczka OREO
  • Listki mięty
  • Truskawki

Przygotować ciasto: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Ugnieść palcami - jeśli ciasto nie będzie chciało się trzymać dodać łyżkę zimnego mleka. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Jajka rozbełtać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do ricottę i skórkę otartą z połowy cytryny - dobrze wymieszać (lub zmiksować), tak, żeby nie było grudek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki, lekko podnosząc brzegi. W wylepione ciastem foremki nałożyć masę serową - dwie-trzy łyżki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika, przestudzić






Mus: truskawki pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem, pozostawić na 5 minut. Dodać sok 
z cytryny, skrobię i zagotować ciągle mieszając. Wystudzić.

 Na wystudzone ciasto nałożyć mus truskawkowy, przyozdobić owocami, zanurzonymi w białej czekoladzie, pokruszonymi ciastkami, skórką z cytryny i listkami mięty.

Smacznego! :)

Ciasto i masa z tej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz