Letni deser, którym można się bardzo najeść- jest dość treściwy. Kruche ciasto z serkiem
i musem truskawkowym... Rozpływa się w ustach ! :) W zimie można użyć mrożonych truskawek a przyozdobić innymi owocami. Polecam!
-----------------------------------------------------------------------------------------
Na 4- 6 tartaletek
Kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ew. łyżka zimnego mleka
- 250 g ricotty
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- op. cukru waniliowego
- skórka otarta z połowy cytryny
Mus truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- Łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Skórka z cytrynu
- Rozpuszczona biała czekolada
- Pokruszone ciasteczka OREO
- Listki mięty
- Truskawki
Przygotować ciasto: przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać. Dodać żółtka i pokrojone masło. Ugnieść palcami - jeśli ciasto nie będzie chciało się trzymać dodać łyżkę zimnego mleka. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny.
Jajka rozbełtać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do ricottę i skórkę otartą z połowy cytryny - dobrze wymieszać (lub zmiksować), tak, żeby nie było grudek.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Wylepić ciastem foremki, lekko podnosząc brzegi. W wylepione ciastem foremki nałożyć masę serową - dwie-trzy łyżki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut, do momentu zarumienienia brzegów. Wyjąć z piekarnika, przestudzić
Mus: truskawki pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem,
pozostawić na 5 minut. Dodać sok
z cytryny, skrobię i zagotować ciągle
mieszając. Wystudzić.
Na wystudzone ciasto nałożyć mus truskawkowy, przyozdobić owocami, zanurzonymi w białej czekoladzie, pokruszonymi ciastkami, skórką z cytryny i listkami mięty.
Smacznego! :)
Ciasto i masa z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz