Doskonała zapiekanka jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Połączenie ziół z miękkimi, zapieczonymi warzywami. Smakowała również mięsożernym panom ;)
Ale oczywiście jako dodatek. Polecam wszystkim fanom włoskich smaków!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Na 5- 6 porcji:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- ulubione zioła np. prowansalskie
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- starty ser mozzarella + parmezan
Bakłażana kroimy na plastry ok. 0,5 cm, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok wraz z gorzkim posmakiem. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry razem z umytą cukinią. Pokrojonego bakłażana opłukujemy pod wodą i grillujemy z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym układami rzędami cukinię, pomidora i bakłażana
( na przemian). Pozsypujemy ulubionymi ziołami, solą, pieprzem oraz świeżą bazylią. Wstawiamy
do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 175C przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie, posypać startym serem i włożyć je z powrotem na ok 5-10 minut alby ser się rozpuścił.
Podawać jeszcze gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz