środa, 24 października 2012

Zapiekanka z bakłażanem, cukinią i pomidorami


Doskonała zapiekanka jako osobne danie lub jako dodatek do dania głównego. Połączenie ziół z miękkimi, zapieczonymi warzywami. Smakowała również mięsożernym panom ;)
 Ale oczywiście jako dodatek. Polecam wszystkim fanom włoskich smaków! 

-------------------------------------------------------------------------------------------


Na 5- 6 porcji:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • ulubione zioła np. prowansalskie
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia
  • starty ser mozzarella + parmezan

Bakłażana kroimy na plastry ok. 0,5 cm, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut, aby puścił sok wraz z gorzkim posmakiem. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry razem z umytą cukinią. Pokrojonego bakłażana opłukujemy pod wodą i grillujemy z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym układami rzędami cukinię, pomidora i bakłażana
( na przemian). Pozsypujemy ulubionymi ziołami, solą, pieprzem oraz świeżą bazylią. Wstawiamy
do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 175C  przez 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie, posypać startym serem i włożyć je z powrotem na ok 5-10 minut alby ser się rozpuścił.
Podawać jeszcze gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz