środa, 24 października 2012

Ciasto kokosowo- czereśniowe




Czereśnie nie mają zbyt wyrazistego smaku w wypiekach, dlatego połączenie ich z kokosem staje się znów wypiekiem dla fanów kokosa :))) Bardzo kruche ciasto z kremowym budyniem. 
Następnym razem zrobię je z wiśniami.
------------------------------------------------------------------------------------

Ciasto:

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła (zimnego)
1 jajko

Budyń kokosowy:

400 ml puszka mleka kokosowego
1 i 1/2 szklanki mleka krowiego
2 budynie o smaku kokosowym( zwróć uwagę czy ma już w sobie cukier)
4 łyżki cukru

Kruszonka kokosowa:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g masła (zimnego)
 
600 - 700 g czereśni
cukier puder

Do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy cukier i kawałki masła. Rozcieramy masę palcami, aż utworzy się kruszonka, dodajemy jajko i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Umieszczamy je w lodówce na 1-1,5h żeby odpoczęło. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem. Po wyjęciu z lodówki, wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie i przenosimy do formy. Kleimy brzegi. Widelcem robimy małe dziurki 
na spodzie i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 160°C i umieszczamy w nim blachę 
z ciastem, pieczemy 25 minut  na lekko złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy.

Kiedy ciasto stygnie mamy czas na przygotowanie kokosowego budyniu. 
Gotujemy mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego, w reszcie mleka rozpuszczamy nasze budynie wraz 
z cukrem (jeśli budynie zawierają cukier, nie musimy go już dodawać, gdyż masa zrobi się za słodka). 
Kiedy mleko się zagotuje, stale mieszając, wlewamy rozpuszczone budynie. Kilka sekund gotujemy i zestawiamy z palnika.

Czereśnie drylujemy lub kroimy na połówki, wyjmując pestki. 

Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 180 °C 


Kruszonka: Do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy połowę wiórków kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcieramy palcami aż utworzy się kruszonka, następnie dodajemy pozostałe wiórki kokosowe

Na podpieczony i wystudzony spód nakładamy czereśnie ( jeśli są to połówki, to umieszczamy je rozcięciem 
do góry). Przykrywamy warstwą budyniu i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 
na 35 minut aż uzyska lekko złoty kolor. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z tej strony.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz