Czereśnie nie mają zbyt wyrazistego smaku w wypiekach, dlatego połączenie ich z kokosem staje się znów wypiekiem dla fanów kokosa :))) Bardzo kruche ciasto z kremowym budyniem.
Następnym razem zrobię je z wiśniami.
------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
• 150 g mąki pszennej
• 100 g mąki ziemniaczanej
• 50 g cukru
• 150 g masła (zimnego)
• 1 jajko
Budyń kokosowy:
• 400 ml puszka mleka kokosowego
• 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego
• 2 budynie o smaku kokosowym( zwróć uwagę czy ma już w sobie cukier)
• 4 łyżki cukru
Kruszonka kokosowa:
• 100 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 100 g wiórków kokosowych
• 50 g cukru
• 125 g masła (zimnego)
• 600 - 700 g czereśni
• cukier puder
Do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy cukier i kawałki masła.
Rozcieramy masę palcami, aż utworzy się kruszonka, dodajemy jajko i szybko
wyrabiamy jednolite ciasto. Umieszczamy je w lodówce na 1-1,5h żeby odpoczęło.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem. Po wyjęciu z lodówki,
wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie i przenosimy do formy. Kleimy
brzegi. Widelcem robimy małe dziurki
na spodzie i wstawiamy do lodówki na 30
minut. Piekarnik nagrzewamy do 160°C i umieszczamy w nim blachę
z ciastem,
pieczemy 25 minut na lekko złoty kolor.
Wyjmujemy i studzimy.
Kiedy ciasto stygnie mamy czas na przygotowanie kokosowego budyniu.
Gotujemy mleko kokosowe z 1 szklanką mleka krowiego, w reszcie mleka
rozpuszczamy nasze budynie wraz
z cukrem (jeśli budynie zawierają cukier, nie
musimy go już dodawać, gdyż masa zrobi się za słodka).
Kiedy mleko się
zagotuje, stale mieszając, wlewamy rozpuszczone budynie. Kilka sekund gotujemy
i zestawiamy z palnika.
Czereśnie drylujemy lub kroimy na połówki, wyjmując pestki.
Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 180 °C
Kruszonka: Do miski przesiewamy obydwie mąki, dodajemy połowę wiórków
kokosowych, cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcieramy
palcami aż utworzy się kruszonka, następnie dodajemy pozostałe wiórki kokosowe
Na podpieczony i wystudzony spód nakładamy czereśnie ( jeśli są to połówki,
to umieszczamy je rozcięciem
do góry). Przykrywamy warstwą budyniu i posypujemy
kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
na 35 minut aż uzyska lekko złoty
kolor. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz