niedziela, 18 listopada 2012

Półfrancuskie paluchy z czarną porzeczką




 Wciąż szukam przepisu na paluchy jakie robiła mi znajoma moich rodziców gdy byłam mała. Te są już bardzo bliskie ideałowi :) Nie są bardzo słodkie, więc można ich zjeść naprawdę dużo :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Składniki:

  •  3 szklanka mąki
  •  250 g margaryny
  •  1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  •  marmolada lub gęsty dżem
  •  cukier puder do posypania
  • 2 słoiki dżemu porzeczkowego (ja dodałam jeszcze pół szklanki świeżych owoców)
  • mąka ziemniaczana

Mąkę posiekać z margaryną , stopniowo dodawać śmietanę i zagnieść ciasto. 
Wstawić do lodówki na godzinę.

Dżem porzeczkowy zagotować w rondelku,odparować,przez 10 minut,cały czas mieszając, powoli dodawać po 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej aż do uzyskania gęstego nadzienia.Ostudzić.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie (ma być cienkie)
i pokroić na kwadraty.

 Nakładać nadzienie wzdłuż jednego boku i zwijać w ruloniki. Piec w temp. 200 st.C 
na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz