Wciąż szukam przepisu na paluchy jakie robiła mi znajoma moich rodziców gdy byłam mała. Te są już bardzo bliskie ideałowi :) Nie są bardzo słodkie, więc można ich zjeść naprawdę dużo :)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Składniki:
- 3 szklanka mąki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- marmolada lub gęsty dżem
- cukier puder do posypania
- 2 słoiki dżemu porzeczkowego (ja dodałam jeszcze pół szklanki świeżych owoców)
- mąka ziemniaczana
Mąkę posiekać z margaryną , stopniowo dodawać śmietanę i
zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Dżem porzeczkowy zagotować w rondelku,odparować,przez 10 minut,cały czas mieszając, powoli dodawać po 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej aż do uzyskania gęstego nadzienia.Ostudzić.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie (ma być cienkie)
i pokroić na kwadraty.
i pokroić na kwadraty.
Nakładać nadzienie wzdłuż jednego boku i zwijać w ruloniki.
Piec w temp. 200 st.C
na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
na rumiano (ok. 20 minut). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz