Tarta upieczona z okazji urodzin mamy mojego A.- goście byli zachwyceni! Bardzo krucha,
a jednocześnie z dużą ilością wilgotnych owoców. Migdały i śliwki- od tej pory jedno z moich ulubionych połączeń :) Ciasto robi się w tempie ekspresowym. Polecam!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Ciasto:
- 175 g mąki (1 i 1/4 filiżanki)
- 1 płaska łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 110 g (8 łyżek) zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
- 2 łyżki soku z limonki [lub wyciśniętego soku z cytryny]
- 2 łyżki kefiru/maślanki
Nadzienie:
- 700 g ( 4 szklanki[ 250ml]) wypestkowanych i pokrojonych w cienkie plasterki śliwek węgierek- można również zrobić ją z morelami, brzoskwiniami, jabłkami, gruszkami czy nawet jagodami
- 50 g (1/4 filiżanki) cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
- jajko do posmarowania ciasta, gruby cukier do posypani
Mąkę posiekać z masłem, cukrem, skórką i solą tak, by uzyskać grudki wielkości
ziarna groszku. Wymieszać sok z cytryny z kefirem, dodać do ciasta,
wymieszać widelcem,
a następnie - palcami, szybko zagnieść.Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać łyżeczkę kefiru.Ciasto umieścić w lodówce na 2 godziny.
Przygotować śliwki. Wymieszać je z pozostałymi składnikami.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C
Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i bezpośrednio na nim cienko rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na krążek o średnicy około 32 cm. Jeśli będzie potrzeba - podsypać lekko mąką podczas wałkowania. Nałożyć nadzienie, zostawiając pięciocentymetrowy margines wolnego brzegu. Dokładnie zawinąć ciasto nad nadzieniem. Posmarować jajkiem, posypać cukrem. Delikatnie przesunąć ciasto ze stolnicy na blachę do pieczenia (jeśli macie dużą blachę, można bezpośrednio na niej rozłożyć papier
i wałkować ciasto). Tartę piec
około 40-45 minut.
Po upieczeniu delikatnie przesunąć ciasto z papierem do pieczenia z
blachy na kratkę.
Na kratce pozostawić do przestygnięcia i odparowania - ważne- by ciasto pozostało kruche! Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz