Kto lubi "Michałki"? Zwłaszcza te białe? Takie niedzielne słodkie muffinki do popołudniowej kawy. Wszyscy w domu oszaleli na punkcie michałkowego kremu. Niesetety nie udało mi się go pięknie wycisnąć z racji krótkiego leżakowania w lodówce- domownicy byli niecierpliwi :) Polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------Składniki na około 11 babeczek:
- 120 g masła
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru kawowego (45 ml)
- 120 g białych "Michałków", z grubsza posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odstawić.
Masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą
mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać. Dodać likier kawowy,
posiekane "Michałki" i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.Papilotki napełniać ciastem do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 140 g białych "Michałków", pokrojonych na mniejsze kawałki
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać. Dodać pokrojone "Michałki" i podgrzewać, mieszając, do ich rozpuszczenia.
Zdjąć z palnika, lekko wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Zimny krem przed samym podaniem babeczek ubić na sztywno mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Oprószyć
drobno posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi lub tak jak ja- pokruszonymi "Michałkami".
Uwaga: Babeczki dekorować przed samym podaniem! Przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz