niedziela, 17 marca 2013

Muffinki z białymi Michałkami :)





  Kto lubi "Michałki"? Zwłaszcza te białe? Takie niedzielne słodkie muffinki do popołudniowej kawy. Wszyscy w domu oszaleli na punkcie michałkowego kremu. Niesetety nie udało mi się go pięknie wycisnąć z racji krótkiego leżakowania w lodówce- domownicy byli niecierpliwi :) Polecam!
--------------------------------------------------------------------------------------

Składniki na około 11 babeczek:
  • 120 g masła
  • 110 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru kawowego (45 ml)
  • 120 g białych "Michałków", z grubsza posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, odstawić.
 Masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać. Dodać likier kawowy, posiekane "Michałki" i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.Papilotki napełniać ciastem do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Krem michałkowy:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 140 g białych "Michałków", pokrojonych na mniejsze kawałki
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać. Dodać pokrojone "Michałki" i podgrzewać, mieszając, do ich rozpuszczenia. 
Zdjąć z palnika, lekko wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Zimny krem przed samym podaniem babeczek ubić na sztywno mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Oprószyć drobno posiekanymi solonymi orzeszkami ziemnymi lub tak jak ja- pokruszonymi "Michałkami".
Uwaga: Babeczki dekorować przed samym podaniem! Przechowywać w lodówce.

 Przepis pochodzi z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz