sobota, 16 marca 2013

Tarta z brokułami, szynką i fetą





A dziś na obiad tarta. U mnie w domu wszyscy lubią kruche ciasto, więc tarta gości na naszym stole dosyć często. Ja wolę lekko słodki spód, dlatego dodaję cukier, ale możecie go pominąć. Polecam:)
-------------------------------------------------------------------------------


Składniki na kruchy spód:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczk cukru
Do tarty o średnicy 26 cm wykorzystamy tylko 2/3 ciasta, resztę możemy zamrozić.
 
Składniki nadzienia:
  • 4 plasterki szynki, pokrojone w kostki
  • pół brokuła, same różyczki
  • 8 pieczarek
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę 
  • pół kostki sera feta
  • 6 oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 15 dag mozzarelli
  • kilka plasterków pomidorów
  • szklanka śmietanki 36%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
Mąkę przesiać i doddać pokrojone zimne masło, sól, cukier i jajko, Zagnieść gładkie ciasto (nie wyrabiać zbyt długo). Można dodać 1 łyżkę mleka, jeśli jest za suche. 2/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 1/3 ciasta zamrozić.
Po godzinie, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym blacie placek o średnicy troszkę większej niż średnica formy. Na wałku przenieść ciasto do formy wylepiając jej dno i brzegi
( można to zrobić palcami jeśli ciasto się rwie). Podziurkować widelcem i wsadzić do lodówki
na czas nagrzewania piekarnika (do 190 stopni). 
Na tartę położyć kawałek papieru do pieczenia by przykrywał również jej boki i wsypać fasolę
(dzięki temu spód nie będzie się podnosił w czasie pieczenia).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut, następnie usunąć papier piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Formę wyjąć i odstawić by spód ostygł ( dzięki temu
nie namoknie od nadzienia w czasie pieczenia.)

Szynkę, cebulę i fetę pokroić w kostkę,brokuła podzielić na różyczki, pieczarki, oliwki pokroić
w plasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki pod koniec dodać sól i pieprz. Różyczki brokuła wrzucić do wrzącej wody z solą i cukrem, gotować 3 minuty, wyjąć i osuszyć. Na upieczony spód wyłożyć najpierw pieczarki, później szynkę,brokuła, ser feta i oliwki. Ser zetrzeć na tarce
i posypać nim tartę, ulożyć plasterki pomidora. Śmietankę wymieszać z gałką muszkatołową, solą
i pieprzem. Wylać na tartę, posypać mozzarella i zapiekać 25-30 miut.
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz