A dziś na obiad tarta. U mnie w domu wszyscy lubią kruche ciasto, więc tarta gości na naszym stole dosyć często. Ja wolę lekko słodki spód, dlatego dodaję cukier, ale możecie go pominąć. Polecam:)
-------------------------------------------------------------------------------
Składniki na kruchy spód:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g schłodzonego masła
- 1 łyżeczki soli
- 2 łyżeczk cukru
Składniki nadzienia:
- 4 plasterki szynki, pokrojone w kostki
- pół brokuła, same różyczki
- 8 pieczarek
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- pół kostki sera feta
- 6 oliwek, pokrojonych w plasterki
- 15 dag mozzarelli
- kilka plasterków pomidorów
- szklanka śmietanki 36%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mąkę przesiać i doddać pokrojone zimne masło, sól, cukier i jajko, Zagnieść gładkie ciasto (nie wyrabiać zbyt długo). Można dodać 1 łyżkę mleka, jeśli jest za suche. 2/3 ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. 1/3 ciasta zamrozić.
Po godzinie, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym blacie placek o średnicy troszkę większej niż średnica formy. Na wałku przenieść ciasto do formy wylepiając jej dno i brzegi
( można to zrobić palcami jeśli ciasto się rwie). Podziurkować widelcem i wsadzić do lodówki
na czas nagrzewania piekarnika (do 190 stopni).
( można to zrobić palcami jeśli ciasto się rwie). Podziurkować widelcem i wsadzić do lodówki
na czas nagrzewania piekarnika (do 190 stopni).
Na tartę położyć kawałek papieru do pieczenia by przykrywał również jej boki i wsypać fasolę
(dzięki temu spód nie będzie się podnosił w czasie pieczenia).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut, następnie usunąć papier piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Formę wyjąć i odstawić by spód ostygł ( dzięki temu
nie namoknie od nadzienia w czasie pieczenia.)
(dzięki temu spód nie będzie się podnosił w czasie pieczenia).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 12 minut, następnie usunąć papier piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Formę wyjąć i odstawić by spód ostygł ( dzięki temu
nie namoknie od nadzienia w czasie pieczenia.)
Szynkę, cebulę i fetę pokroić w kostkę,brokuła podzielić na różyczki, pieczarki, oliwki pokroić
w plasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki pod koniec dodać sól i pieprz. Różyczki brokuła wrzucić do wrzącej wody z solą i cukrem, gotować 3 minuty, wyjąć i osuszyć. Na upieczony spód wyłożyć najpierw pieczarki, później szynkę,brokuła, ser feta i oliwki. Ser zetrzeć na tarce
i posypać nim tartę, ulożyć plasterki pomidora. Śmietankę wymieszać z gałką muszkatołową, solą
i pieprzem. Wylać na tartę, posypać mozzarella i zapiekać 25-30 miut.
w plasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki pod koniec dodać sól i pieprz. Różyczki brokuła wrzucić do wrzącej wody z solą i cukrem, gotować 3 minuty, wyjąć i osuszyć. Na upieczony spód wyłożyć najpierw pieczarki, później szynkę,brokuła, ser feta i oliwki. Ser zetrzeć na tarce
i posypać nim tartę, ulożyć plasterki pomidora. Śmietankę wymieszać z gałką muszkatołową, solą
i pieprzem. Wylać na tartę, posypać mozzarella i zapiekać 25-30 miut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz