W zastępstwie za mięsnego kebaba, dziś kebab wegetariański. W taki sposób skonsumowaliśmy nasze falafel :) Tym razem pity wypróbowałam z MniamMniam. Oj... pyszne to było!
Specjalne podziękowania dla mojej Agi za dzielne asystowanie przy zdjęciach ;) Polecam!!
----------------------------------------------------- Specjalne podziękowania dla mojej Agi za dzielne asystowanie przy zdjęciach ;) Polecam!!
Składniki na pity ( 8 porcji):
- 1 1/4 szklanki letniej wody
- 3 łyżki oliwki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- falafel (z tego przepisu)
- pocięta sałata lodowa
- pokrojona w kostkę żółta papryka
- połówki pomidorków koktajlowych
- kukurydza konserwowa
Cytrynowe tzatziki:
- 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- pół zielonego ogórka startego na tarce
- 1-2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- pieprz i sól do smaku
- skórka otarta z połowy cytryny
Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże wraz z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Wyrobić aż ciasto stanie się gładkie i miękkie. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w cieple aż podwoi swoją objętość
(1-1,5 godziny)
(1-1,5 godziny)
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulę, umieścić
na papierze do pieczenia- znów pozostawić na 20-30 minut.
na papierze do pieczenia- znów pozostawić na 20-30 minut.
Piekarnik (razem z blachą!) rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni). Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwą i przenieść razem z papierem na rozgrzaną blachę. Piec ok. 8- 10minut aż będą napuszone i lekko się zarumienią.
W ciepłych pitach umieścić ulubione warzywa, falafel i polać sosem.
Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz