piątek, 19 kwietnia 2013

Wegetariański kebab




 W zastępstwie za mięsnego kebaba, dziś kebab wegetariański. W taki sposób skonsumowaliśmy nasze falafel :) Tym razem pity wypróbowałam z MniamMniam. Oj... pyszne to było!
Specjalne podziękowania dla mojej Agi za dzielne asystowanie przy zdjęciach ;) Polecam!! 
-----------------------------------------------------
 

Składniki na pity ( 8 porcji):
  • 1 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 łyżki oliwki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  •  2 łyżeczki suchych drożdży
Do kebaba:
  • falafel (z tego przepisu)
  • pocięta sałata lodowa
  • pokrojona w kostkę żółta papryka
  • połówki pomidorków koktajlowych
  • kukurydza konserwowa

Cytrynowe tzatziki:
  • 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • pół zielonego ogórka startego na tarce
  • 1-2 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • pieprz i sól do smaku
  • skórka otarta z połowy cytryny

 Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.

 W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże wraz z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe składniki. Wyrobić aż ciasto stanie się gładkie i miękkie. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić w cieple aż podwoi swoją objętość
(1-1,5 godziny)

 Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części i z każdej uformować kulę, umieścić
na papierze do pieczenia- znów pozostawić na 20-30 minut. 

 Piekarnik (razem z blachą!) rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni). Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwą i przenieść razem z papierem na rozgrzaną blachę. Piec ok. 8- 10minut aż będą napuszone i lekko się zarumienią.


 W ciepłych pitach umieścić ulubione warzywa, falafel i polać sosem.
 Smacznego!:)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz