niedziela, 19 maja 2013

Tom Yum Kung goong z mlekiem kokosowym





 Czyli tajska zupa ostro- kwaśna :) Kung (goong) to po prostu krewetka. Istnieje jeszcze wersja
z kurczakiem- wówczas nazywa się Tom Yum Kai, a z mieszanką owoców morza Tom Yum Thale.
Ja do swojej zupy dorzuciłam jeszcze filety z dorsza, więc sama nie wiem jak powinnam ją nazwać :) Zupa jest naprawdę ostra i kwaśna z posmakiem mleka kokosowego- mniam! :)
Nam wszystkim bardzo smakowała. Polecam!

-------------------------------------------------------------------------

Składniki (6-8 porcji):
  •  2 łodygi trawy cytrynowej, delikatnie rozbite nożem
  • 4 liści limonki kafir (wyrwij centralne włókno z liści)
  • 2 łyżki galangalu, posiekanego
  • 2 całe szalotki ( + zielona część) pokrojonych w kotkę
  • 1 puszka pomidorów (w kawałkach)
  • 2 L bulionu z kurczaka
  • puszka grzybów straw ( poprzecinać je na pół- czego właściwie nie powinno się robić;) )
  • 1-2 papryczki chilli średniej wielkości, posiekane
  • 400g krewetek- zostaw im ogonkanki (najlepiej gdyby były świeże, jeżeli nie są dostępne – mrożone – niegotowane (szare))
  • sól, cukier do smaku
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 50g pasty Tom Yum
  • sok z połowy limonki (do smaku)
  • puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka listków świeżej kolendry 
  • 5 filetów z dorsza, pokrojonych na mniejsze kawałki
 
 Bulion podgrzewać na małym ogniu aż zacznie lekko bulgotać ( nie może się zagotować).
Dodać rozgniecioną trawę cytrynową, liście limonki, posiekany galangal, szalotki, posiekane chilli
i pomidory. Po 20 minutach dorzucamy krewetki, grzybki straw, pastę Tom Yum oraz dorsza. Całość musi sobie 'bulgotać'  jakiś czas by bulion zyskał nowego aromatu :) Gdy krewetki będą już miękkie wlewamy mleko kokosowe i całość przyprawiamy sosem rybnym, sokiem z limonki, cukrem i solą ( jeśli trzeba). Gdy całość się podgrzeje dodajemy jeszcze zielony szczypior
z dymki. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą.
Podajemy ze świeżą kolendrą.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz