Uwielbiam makarony, mogę ich zjeść dowolną ilość :) Ten jest typowo kremowy przez dodatek śmietanki i pysznie łososiowy :) Miałam zrobić coś szybkiego na obiad... I zrobiłam! Aromat wędzonego łososia unosił się wszędzie podczas jego robienia :) Szybkie a jakie dobre ;) Polecam!
-------------------------------------------------------------------------------Składniki:
- 250g makaronu tagiatelle
- 1 średnia czerwona cebula
- 100g wędzonego łososia
- 150 szpinaku baby świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 200- 250ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z limonki do smaku
Cebulę pociąć w kostkę, zeszklić na maśle doprawiając solą i pieprzem, dodać porwanego
na kawałki wędzonego łososia. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu ( ja zwykle gotuję go 1-2 minut krócej ponieważ zmięknie jeszcze podczas duszenia ze śmietanką) i przepłukać szpinak (pamiętać by oberwać liściom ogonki). Po kilku minutach do cebuli i łososia dorzucić wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażyć i dorzucić liście szpinaku, skropić sokiem z limonki. Smażyć ok.3 minut, dodać odcedzony makaron i wlać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusić aż śmietanka dokładnie oblepi makaron zdjąć z palnika i podawać.
na kawałki wędzonego łososia. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu ( ja zwykle gotuję go 1-2 minut krócej ponieważ zmięknie jeszcze podczas duszenia ze śmietanką) i przepłukać szpinak (pamiętać by oberwać liściom ogonki). Po kilku minutach do cebuli i łososia dorzucić wyciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmażyć i dorzucić liście szpinaku, skropić sokiem z limonki. Smażyć ok.3 minut, dodać odcedzony makaron i wlać śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dusić aż śmietanka dokładnie oblepi makaron zdjąć z palnika i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz