Spóźniony post jeszcze z użyciem truskawek :) W tym roku gościły u nas pierogi
z truskawkami z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi. Warto jest podzielić sobie pracę na kilka etapów, gdyż jak to bywa z owocowymi pierogami- truskawki puszczą sok i ciasto możne nam rozmięknąć.
z truskawkami z dodatkiem cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi. Warto jest podzielić sobie pracę na kilka etapów, gdyż jak to bywa z owocowymi pierogami- truskawki puszczą sok i ciasto możne nam rozmięknąć.
-------------------------------------------------------------------------
Składniki na około 30-40
sztuk:
- 3 szklanki mąki wrocławskiej
- 2/3 szklanki mleka + 1/3 szklanki wody
- 1 żółtko
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka roztopionego masła
- około 500 g truskawek
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mleko z wodą zagotować. Do miski przesiać mąkę wraz z solą i zalać wrzącym mlekiem. Wymieszać (uwaga gorące! ), przykryć talerzykiem i pozostawić na ok. 10 minut. Po tym czasie dodać masło i żółtko, zagnieść gładkie ciasto.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną (ważne, by były dobrze wysuszone po umyciu).
Ciasto rozwałkować, wycinać krążki, umieścić farsz i zlepić. Gotować w lekko osolonej
i posłodzonej wodzie, 2-3 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu zahartować zimną wodą (na sekundę umieścić je w lodowatej wodzie). Podawać ze śmietaną, kawałkami truskawek i innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
i posłodzonej wodzie, 2-3 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu zahartować zimną wodą (na sekundę umieścić je w lodowatej wodzie). Podawać ze śmietaną, kawałkami truskawek i innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz