sobota, 15 czerwca 2013

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami




  Torcik bezowy przygotowany specjalnie dla Prawo Do Gotowania Z Pasją, który to blog organizował swój urodzinowy konkurs :) Udało mi się zdobyć nagrodę dodatkową- bon do Empiku za 50 zł :) Tort spałaszowaliśmy w mgnieniu oka, choć oczywiście ze względu na swoją słodkość dotrwałam tylko do połowy porcji :) Polecam!
-------------------------------------------------------------------------
Składniki na 4 blaty bezowe:
• 6 dużych białek
• 300 g drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
• 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Sos rabarbarowo - truskawkowy:
• 500 g rabarbaru
• 300 g truskawek
• 4 łyżki cukru
• 5 łyżek wody

Dodatkowo:
• 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
• 2 łyżki cukru pudru
• kilka truskawek - do dekoracji

Lemon curd:
• 1 duże jajko
• 1 żółtko
• 80 g drobnego cukru do wypieków
• 40 g masła
• skórka otarta i sok wyciśnięty z 1,5 cytryny

Bezy: W misce ubić na sztywno białka, pod koniec dodawać cukier ( małymi partiami) cały czas ubijając. Na końcu dodać skrobię i sok z cytryny.
Na dwóch blachach umieścić papier do pieczenia i wyłożyć masę bezową na wzór kół o średnicy ok. 20 cm (Uwaga- lekko urosną).
Piekarnik nagrzać do 120 C ( termoobieg) i wsadzić obie blachy. Bezy piec przez 1,5 h i uchylić piekarnik- najlepiej zrobić to na noc.
Lemon curd: W garnuszku umieścić jajko, żółtko i cukier, roztrzepać. Podgrzewać na małej mocy palnika stale mieszając. Dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać aż krem się zagotuje
i zgęstnieje. Jeśli są grudki przecedzić przez sitko (do przecedzonego kremu dodać skórkę,
która osiadła na sitku). Całość wystudzić.

Sos rabarbarowo- truskawkowy: Rabarbar i truskawki umyć, pokroić mniejsze kawałki. Zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Sos będzie gotowy, gdy rabarbar już rozmięknie. Sos odsączyć, i zostawić do polania blatów, a osobno wystudzić owocki.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i chwilę ubijać dalej.

Na spód patery wyłożyć jeden bezowy krążek, na niego ubitą śmietankę wraz z truskawkami
i rabarbarem ( można troszkę polać syropem, który został z gotowania), następny krążek, lemon curd, trzeci bezowy krążek, a na wierzch śmietankę, z gotowanymi i świeżymi owocami ( znów możemy polać je syropem ).
Smacznego :)
 
 


 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz